ازدواج مورد تایید خداوند
سخنرانی آیت الله تهرانی درباره ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س)| ۲

ازدواج مورد تایید خداوند

ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) تنها ازدواجی است که کفویت در آن به معنای واقعی لحاظ شده است. نکته مهم این است که این ازدواج از سوی پروردگار عالم صورت گرفته است. امام رضا(ع) از پدران بزرگوارشان نقل می‌کنند که جبرئیل بر پیامبر(ص) نازل شد و گفت که خداوند می‌فرماید اگر من علی(ع) را خلق نکرده بودم برای فاطمه(س) کفو و همسر مناسبی نبود. با توجه به این بیان، مرکز قداست و عظمت، وجود حضرت زهرا(س) است.
درس‌هایی از زندگی حضرت ابراهیم(ع)
سخنرانی آیت الله تهرانی درباره ولادت حضرت ابراهیم(ع)| قسمت اول

درس‌هایی از زندگی حضرت ابراهیم(ع)

حوادثی در ماه ذی‌الحجه اتفاق افتاده که همه آن‌ها برای ما قابل تامل و درس گرفتن است. روز اول این ماه، سالروز ولادت حضرت ابراهیم(ع) است. حضرت ابراهیم، قهرمان توحید است که همه خداپرستان عالم آن حضرت را به خودشان نسبت می دهند. یهودی‌ها و مسیحی‌ها آن حضرت را از خودشان می‌دانند. قرآن می‌فرماید حضرت ابراهیم نه یهودی و نه مسیحی بود، بلکه مسلمانی پاک بود. درس‌هایی باید از زندگی آن حضرت گرفت از جمله این‌که ایشان به تنهایی به مبارزه با شرک و بت‌پرستی رفت.
فضیلت و اعمال ماه ذی‌الحجه
سخنرانی آیت الله تهرانی

فضیلت و اعمال ماه ذی‌الحجه

دهه اول ماه ذی‌الحجه ایامی پر برکت است. فرموده‌اند هر کس در ده شب اول ماه ذی‌الحجه، بین نماز مغرب و عشا، دو رکعت نماز به جای آورد و بعد از حمد و سوره آیه ۱۴۲سوره اعراف را بخواند در ثواب حاجیان شریک می‌شود. به اعتقاد همه مفسرین یکی از موارد «وَلَيَالٍ عَشْر» در سوره فجر، شب‌های ده‌گانه اول ماه ذی‌الحجه است. این شب‌های ده‌گانه بسیار پربرکت است. خداوند این شب‌ها را متمم میقات حضرت موسی(ع) قرار داده است.
شبهه فرقه واقفیه در مورد امام جواد(ع)
سخنرانی آیت الله تهرانی به‌مناسبت شهادت امام جواد(ع)| قسمت دوم

شبهه فرقه واقفیه در مورد امام جواد(ع)

امام رضا(ع) درباره امام جواد(ع) فرمودند: ایشان مولودی است برای شیعیان ما که هیچ فرزند متولد شده‌ای نیست که برکتش عظیم‌تر و بزرگ‌تر از او باشد. در توضیح مطلب فوق باید گفت که پس از شهادت امام هفتم(ع)، عده‌ای مغرض(فرقه واقفیه) شبهه‌ای را مطرح کردند و گفتند که چون امام رضا(ع) فرزندی ندارند و دچار نقص هستند، پس نمی‌توانند امامت مردم را بر عهده بگیرند. با ولادت امام جواد(ع)، خط انحرافی فرقه واقفیه از بین رفت.
اولین امام خردسال چگونه شهید شد؟
سخنرانی آیت الله تهرانی به‌مناسبت شهادت امام جواد(ع)| قسمت اول

اولین امام خردسال چگونه شهید شد؟

در بین امامان(ع)، سه امام در سن کودکی به امامت رسیدند که اولین آن‌ها امام جواد(ع) بودند. این شبهه مطرح شد که چگونه ممکن است شخصی در کودکی به امامت برسد؟ همین بحث درباره انبیاء هم وجود دارد. خداوند متعال در قرآن کریم به وضوح بیان کردند که حضرت عیسی(ع) و حضرت یحیی(ع) در سن کودکی به پیغمبری رسیده‌اند. بنابراین مانعی ندارد که خداوند سبحان به امام هم همین عنایت را بفرماید.
غیبت؛ یکی از آفات زبان و گناهان بزرگ
سخنرانی آیت الله تهرانی در ماه رمضان| جلسه نوزدهم

غیبت؛ یکی از آفات زبان و گناهان بزرگ

غیبت یعنی چه؟ مرحوم نراقی، استاد بزرگ علم اخلاق در تعریف غیبت می‌گوید: غیبت آن است که انسان یاد کند از فردی با مطلبی که اگر او بشنود ناراحت می‌شود. پیامبر(ص) فرمود: غیبت یعنی یاد کردن تو از برادرت به وسیله چیزی و نقل کردن چیزی که او دوست ندارد. یکی پرسید: یا رسول الله اگر آنچه ما پشت سر برادر مومن خود می‌گوییم، واقعیت داشته باشد آیا این هم اشکال دارد؟ پیامبر فرمود: اگر آنچه تو در مورد او گفتی واقعا در او وجود داشته باشد، غیبت است اما اگر واقعیت نداشته باشد، بهتان است.
شأن و جایگاه حضرت علی(ع) در قرآن
سخنرانی آیت الله تهرانی در ماه رمضان| جلسه هجدهم (ویژه شب قدر)

شأن و جایگاه حضرت علی(ع) در قرآن

دو آیه در قرآن در شأن حضرت علی(ع) است؛ یکی آیه تطهیر و دیگری آیه مباهله. بر اساس آیه تطهیر، عصمت چهارده معصوم(ع) در سطح و مرحله بالایی است. انبیا هم معصوم بودند اما گاهی ترک اولی داشتند، ولی ترک اولی در مورد حضرت علی و سایر ائمه امکان ندارد. بر اساس آیه مباهله، امیرالمومنین خودِ پیامبر است، یعنی هر چه پیامبر دارد آن حضرت هم دارد جز نبوت. پیامبر و علی(ع) در همه فضایل شریک هستند چون علی، جانِ پیامبر است.
داناترین مردم پس از پیامبر(ع) | چرا حضرت علی(ع) اعلم الناس است؟
سخنرانی آیت الله تهرانی در ماه رمضان| جلسه هفدهم (ویژه شب قدر)

داناترین مردم پس از پیامبر(ع) | چرا حضرت علی(ع) اعلم الناس است؟

یکی از ویژگی‌های خاص حضرت علی(ع)، اعلمیت است. یعنی داناتر بودن نسبت به همه مردم بعد از پیامبر(ص). چرا حضرت علی(ع) اعلم الناس بودند؟ زیرا ملازم و همراه پیامبر بودند و آنچه را لازم بوده از پیامبر آموختند. حضرت علی می‌فرماید: خداوند از آن روزی که پیامبر را از شیر گرفتند اعظم فرشتگانش را همراه پیامبر کرد که راه خوبی‌ها و محاسن اخلاق را به پیامبر می‌آموخت. شب و روز همراه حضرت بود و من هم مثل کودکی که دنبال مادرش می دود، دنبال پیامبر می دویدم.
برخی از فضایل حضرت امیرالمومنین علی(ع)
سخنرانی آیت الله تهرانی در ماه رمضان| جلسه شانزدهم (ویژه شب قدر)

برخی از فضایل حضرت امیرالمومنین علی(ع)

حضرت امیرالمومنین(ع)، جمع اضداد بود. آن حضرت صفاتی دارد که همزمان در یک انسان جمع نمی‌شود. به قول صفی الدین حلّی، حضرت علی هم زاهد(بی اعتنا به دنیا) و هم حاکم(مسلط بر همه دنیای خودش) بود. هم حلیم(بردبار) و هم شجاع بود. هم فقیر و هم جواد(بخشنده) بود. آن حضرت صفاتی دارد که آن‌قدر لطیف است که نسیم سحری را خجلت زده می‌کند و نیز برخی صفاتش به گونه‌ای است که سنگ را آب می‌کند.
ارزش و اهمیت دعا
سخنرانی آیت الله تهرانی در ماه رمضان| جلسه پانزدهم (ویژه شب قدر)

ارزش و اهمیت دعا

باید توجه داشته باشیم که دعا برای همه اوقات است نه فقط برای وقتی که دچار گرفتاری می‌شویم. امیرالمومنین(ع) می‌فرماید: «انسانی که گرفتار بلای شدید شده، نیازش به دعا بیشتر از آن کسی که گرفتاری ندارد، نیست». معصومین(ع) دعا را سلاح مومن بیان کرده‌اند. پیامبر(ص) فرمود: «آیا من شما را راهنمایی نکنم به یک اسلحه‌ای که شما را از دشمنانتان نجات دهد و روزی‌های شما را فراوان کند؟ خدایتان را شب و روز بخوانید و همه چیز را از او بخواهید زیرا اسلحه مومن، دعاست».
اهمیت و عظمت شب قدر| معنا و راز مخفی بودن شب قدر چیست؟
سخنرانی آیت الله تهرانی در ماه رمضان| جلسه چهاردهم (ویژه شب قدر)

اهمیت و عظمت شب قدر| معنا و راز مخفی بودن شب قدر چیست؟

مهم‌ترین ارزش لیله‌القدر این است که زمان نزول قرآن است. معنای شب قدر چیست؟ قدر به معنی منزلت است، پس به یک معنا شب قدر یعنی شب پربرکت که منزلتش بالاست، ولی عمده مفسرین فرموده‌اند قدر در اینجا به معنی تقدیر است، یعنی شب تقدیر مقدرات کل بشر. شب قدر یعنی شب تقدیر و اندازه‌گیری نعمت‌ها و مواهب الهی و آنچه که از سوی پروردگار به کل بشر می‌رسد، اما شب قدر، کدام شب است؟ علت مخفی بودن شب قدر چیست؟
اهمیت و چرایی صلح حضرت امام حسن(ع)
سخنرانی آیت الله تهرانی در ماه رمضان| جلسه ۱۳| ویژه ولادت امام حسن(ع)

اهمیت و چرایی صلح حضرت امام حسن(ع)

گاهی در ذهن برخی افراد این شبهه وجود دارد که چرا امام حسن(ع) صلح کردند اما امام حسین(ع) جنگیدند؟ امام حسن(ع) مانند امیرالمومنین(ع) اقدام کردند و چون شرایط برای قیام فراهم نبود، از حکومت کناره‌گیری و صبر کردند. موقعیت امام مجتبی به‌گونه‌ای بود که یار و یاوری برای قیام نداشتند و در چنین وضعیتی امام حسن بهترین سیاست را پیاده کردند تا در وقت مناسب قیام کنند که با شهادت آن حضرت این ماموریت به امام حسین واگذار شد.
عظمت و ماموریت خاص امام حسن(ع)
سخنرانی آیت الله تهرانی در ماه رمضان| جلسه ۱۲| ویژه ولادت امام حسن(ع)

عظمت و ماموریت خاص امام حسن(ع)

امام باقر(ع) به سُدیر گفت: «آن علمی که پیامبر(ص) نزد علی بن ابیطالب(ع) گذاشتند، هر کس آن را بداند و بشناسد، مومن است و هر کس منکر شود کافر است. بعد از امیرالمومنین آن علم در پیشگاه امام حسن است». سدیر پرسید: امام حسن چگونه دارای این مقام است در حالی که آن حضرت حکومت را به معاویه واگذار کرد؟
امام حسن(ع)؛ معدن علم پروردگار
سخنرانی آیت الله تهرانی در ماه رمضان| جلسه ۱۱| ویژه ولادت امام حسن(ع)

امام حسن(ع)؛ معدن علم پروردگار

آیا امام حسین(ع) برتر و بافضیلت‌تر از امام حسن(ع) بود؟| رد یک اتهام درباره امام حسن(ع)| برخی خیال می‌کنند امام حسین(ع) به دلیل نحوه قیام و مبارزه‌شان، برتر از امام حسن(ع) هستند در حالی که این اعتقاد، غلط است و هر کدام از این دو امام، ماموریت بزرگی داشتند که اگر آن ماموریت انجام نمی‌شد مکتب مقدس اهل بیت، نُزج و قدرت پیدا نمی‌کرد. خداوند می‌فرماید من حسن را بعد از پدرش، معدن علم خودم قرار دادم.
تعبیر قرآن و پیامبر(ص) درباره دروغ
سخنرانی آیت الله تهرانی در ماه رمضان| جلسه دهم

تعبیر قرآن و پیامبر(ص) درباره دروغ

خداوند می‌فرماید: فقط و فقط کسی دروغ می‌گوید که ایمان ندارد. هم‌چنین می‌فرماید دروغ، نفاق را به‌وجود می‌آورد. پیامبر(ص) هم دروغ را خیانت بزرگ می‌داند و می‌فرماید: خیانت بزرگی است که برادر دینی‌ات خیال کند تو راست می‌گویی اما در واقع دروغ گفته باشی. آدم دروغگو به تعبیر قرآن ایمان ندارد و منافق است و به تعبیر پیامبر، خائن است.
چه کسانی دروغ می‌گویند؟
سخنرانی آیت الله تهرانی در ماه رمضان| جلسه نهم

چه کسانی دروغ می‌گویند؟

خداوند می‌فرماید: إِنَّمَا يَفْتَرِي الْكَذِبَ الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ ... همانا کسانی دروغ را می‌سازند و می‌گویند که ایمان ندارند. قرآن نفی ایمان می‌کند از دروغگو. آیا می‌ارزد ما با یک دروغ گفتن بی‌ایمان شویم؟ مرحوم طبرسی، صاحب مجمع البیان در تفسیر این آیه می‌فرماید: «فقط و فقط دروغ را می‌سازند آنهایی که دلایل وجودی پروردگار را تصدیق نمی‌کنند و خدا را قبول ندارند». ایمان به خدا، جلوی دروغگویی را می‌گیرد.
اهمیت حفظ زبان در ماه رمضان
سخنرانی آیت الله تهرانی در ماه رمضان| جلسه هشتم

اهمیت حفظ زبان در ماه رمضان

پیامبر(ص) ما را در ماه رمضان به حفظ زبان توصیه فرموده است. پیامبر می‌فرماید زبانتان را در یک مخزنی حفظ کنید. آفات زبان خیلی زیاد است. شاید اولین قدم در تهذیب نفس همین است که زبان را انسان در یک مخزنی حفظ کند و آن را آزاد نگذارد که هر چه بخواهد بگوید. یکی از آفات زبان که متاسفانه همه ما گرفتارش هستیم دروغ گفتن است. همه انسان‌ها از دروغ گفتن ناراحتند اما نه از دروغ گفتن خودشان بلکه از دروغ گفتن دیگران.
توصیه‌های پیامبر(ص) به روزه‌داران
سخنرانی آیت الله تهرانی در ماه رمضان| جلسه هفتم

توصیه‌های پیامبر(ص) به روزه‌داران

یکی از شش خصلتی که پیامبر(ص) فرمود در ماه رمضان باید به آن چنگ بزنیم، حفظ دین است. خصلت دوم؛ صیانت از نفس است. انسانی که آلوده به گناه شود، نمی‌تواند نفسش را حفظ کند. خصلت سوم؛ صله رحم و خصلت چهارم؛ اذیت نکردن همسایه است.
فضایل حضرت خدیجه(س)
سخنرانی آیت الله تهرانی در ماه رمضان| جلسه ششم (ویژه وفات حضرت خدیجه)

فضایل حضرت خدیجه(س)

حضرت خدیجه(س) بدون تردید به گردن هر مسلمانی حق دارد. چرا که یکی از ابزارهای پیشرفت اسلام، حضرت خدیجه بود و اموال زیادی را برای تبلیغ و ترویج این مکتب در اختیار پیامبر(ص) گذاشت. از طرفی، او مادر حضرت فاطمه زهرا و و مادر بزرگ ۱۱ امام ما هستند. در ارزش و فضیلت حضرت خدیجه این است که پیامبر می‌فرماید در شب معراج جبرییل گفت وقتی به زمین برگشتید سلام خدا و مرا به خدیجه برسانید.
چه کارهایی را در ماه رمضان انجام دهیم و مواظب چه مسائلی باشیم؟
سخنرانی آیت الله تهرانی در ماه رمضان| جلسه پنجم

چه کارهایی را در ماه رمضان انجام دهیم و مواظب چه مسائلی باشیم؟

پیامبر(ص) می‌فرماید: کسی که در ماه رمضان چنگ بزند به شش خصلت و این خصلت‌ها را حفظ کند، خداوند گناهان او را می‌بخشد. این شش خصلت کدامند؟ سه خصلت مربوط به خود انسان و بُعد نفسانی اوست که باید از خودش مراقبت ویژه کند و سه خصلت مربوط به بُعد اجتماعی او و در جهت مراوده با انسان‌های دیگر است.