قرآن؛ شفابخش مؤمنان
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۶۶

قرآن؛ شفابخش مؤمنان

قرآن، پندى است كه ژرفاى ضمیر را تكان می‌دهد؛ داروى شفا دهنده‌اى است كه سینه‌ها را از آلودگی‌های گناه و پلیدی‌های شرک پاك می‌کند؛ چراغ فروزانی است که تاریکی‌های جهل و خرافه را می‌شکافد؛ مایه‌ی رحمت برای مؤمنان و زمینه‌ساز دوری بیشتر کافران و کوردلان است.
قرآن؛ کتاب هدایت
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۶۵

قرآن؛ کتاب هدایت

قرآن کتاب هدایت‌گر انسان‌ها، شفابخش سینه‌ی دردمندان و نور شکافنده‌ی تاریکی‌هاست. چه بسیار انسان‌های فرزانه‌ای که بر سر خوان گسترده‌ی این «مأدبة‌الله» نشستند و از گنجینه‌ی پایان‌ناپذیر علوم و معارف آن توشه برداشتند.
اعجاز در تناسب و هماهنگی قرآن
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۶۴

اعجاز در تناسب و هماهنگی قرآن

یکی از تهمت‌هایی که دشمنان اسلام به پیامبر اکرم(ص) می‌زدند، این بود که قرآن را از افسانه‌های پیشین ایران و روم فراگرفته یا در سفر خود به شام از علمای اهل کتاب آموزش دیده است.
امّی بودن آورنده‌ی قرآن
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۶۳

امّی بودن آورنده‌ی قرآن

آوردن کتابی که بسیاری از مسائل علمی را دربرداشته و دانشمندان و فرهیختگان را بر سر سفره‌ی بهره‌گیری از آن نشانده است. جز از این طریق وحی امکان ندارد.
تحدّی و مبارزه‌طلبی قرآن
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۶۲

تحدّی و مبارزه‌طلبی قرآن

دشمنان اسلام با همه‌ی امکاناتی که صرف مبارزه با قرآن نمودند، هیچ‌گاه نتوانستند چنین کاری انجام دهند. البته وجوه اعجاز قرآن تنها در فصاحت و بلاغت خلاصه نمی‌شود.
اطاعت از پیامبر(ص) زمینه‌ساز محبت خدا
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۶۱

اطاعت از پیامبر(ص) زمینه‌ساز محبت خدا

هدف از خلقت انسان‌ها، عبادت و بندگی خداوند است. این هدف جز با توجه کامل به پروردگار و اخلاص در عبادات و سایر شئون زندگی حاصل نمی‌گردد. اخلاص، عملی جوانحی (قلبی) بوده و محل تحقق آن در قلب است.
اطاعت از پیامبر(ص) سبب زنده‌شدن دل‌ها
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۶۰

اطاعت از پیامبر(ص) سبب زنده‌شدن دل‌ها

اولاً هدف اصلی از ادیان آسمانی، حیات‌بخشیدن همه‌جانبه به انسان‌هاست؛ ثانیاً حیات واقعی از منظر قرآن به معنای رشد عقلی و بیداری دل‌هاست و تنها در بندگی خداوند و اطاعت از انبیاء تحقق می‌یابد...
وظیفه‌ی ما؛ پیروی مطلق از پیامبر(ص)
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۵۹

وظیفه‌ی ما؛ پیروی مطلق از پیامبر(ص)

خداوند متعال، به موازات تمجید از اخلاق نیکوی پیامبر و بیان عصمت آن حضرت، مؤمنان را به پیروی مطلق و بی چون و چرا از کردار و گفتار فرستاده‌ی خویش فرمان می‌دهد تا جایی که اطاعت و پیروی از پیامبر(ص) را عین اطاعت از خود خوانده و نافرمانی و معصیت از دستور رسولش را سرپیچی از فرمان خود می‌خواند...
خشنودی پیامبر(ص) در آخرت
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۵۸

خشنودی پیامبر(ص) در آخرت

بالاترین اکرام به پیامبر گرامی اسلام(ص) ـ که خداوند متعال در آیه‌ی فوق از آن خبر داده است ـ این است که در دنیا و آخرت از فضل و زحمت خود به اندازه‌ای بر آن حضرت عطا می‌کند که وی راضی و خشنود خواهد شد.
پیامبر(ص) گواه بر اعمال همگان
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۵۷

پیامبر(ص) گواه بر اعمال همگان

مقصود از شهادت بر اعمال در قرآن، بیان حقیقت و باطن اعمال است. بر این اساس، انبیاء و اولیای الهی ـ و در رأس همه، وجود گرامی پیامبر اسلام(ص) به عنوان انسان کامل و برترین مخلوقات ـ از چنان مرتبه‌ای برخوردار می‌گردند که می‌توانند باطن و حقیقت بندگان را مشاهده و در روز قیامت، در صف شاهدان اعمال برآمده و بر نیک‌سیرتی یا پلیدی آنان گواهی دهند.
توسل به پیامبر(ص)؛ شرط قبولی توبه
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۵۶

توسل به پیامبر(ص)؛ شرط قبولی توبه

وجود مقدس پیامبر اسلام(ص)، واسطه‌ی فیض الهی و زحمت پروردگار است. خداوند در این آیه، شرط قبولی توبه‌ی گناه‌کاران را توسل آنان به پیامبر و ادعای آن حضرت در حقشان دانسته است. این مطلب هم بر مقام و قرب رسول گرامی اسلام(ص) نزد خداوند متعال دلالت می‌کند؛ هم او را واسطه‌ی فیض و رحمت پروردگار دانسته است...
مقام و منزلت پیامبر(ص)| پیامبر(ص)؛ رحمت بر همه‌ی جهانیان
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۵۵

مقام و منزلت پیامبر(ص)| پیامبر(ص)؛ رحمت بر همه‌ی جهانیان

رحمت‌بودن آن حضرت تنها به زمان حیات ایشان مربوط نمی‌گردد؛ بلکه معجزه‌ی جاوید وی؛ یعنی قرآن و احادیث به جای مانده از ایشان نیز سراسر رحمت و خیر برای جامعه‌ی بشری است.
عدم درخواست اجر در برابر رسالت
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۵۴

عدم درخواست اجر در برابر رسالت

هنگامی که به سیره‌ی تبلیغی انبیاء در قرآن مراجعه می‌کنیم، بیش از همه به موضوع اخلاق و خدامحوری در گفتار آنان برمی‌خوریم. این فضیلت تأثیر فراوانی در موفقیت تبلیغ معارف و احکام دین دارد؛ زیرا روشن‌ترین گواه بر صدق دعوت آنان و پاکی فکر و برنامه‌شان دارد...
نرم‌خویی و مهربانی با مردم
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۵۳

نرم‌خویی و مهربانی با مردم

خداوند متعال، در آیه‌ی مذکور مهربانی و نرم خویی پیامبر(ص) با مردم را رحمتی از جانب خویش بر آن حضرت دانسته و بر این نکته تأکید نموده است که با بدخلقی و درشتی با مردم، هیچ آیینی در دل‌ها نفوذ نکرده و گسترش نخواهد یافت.
دلسوزی پیامبر(ص) نسبت به مؤمنان
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۵۲

دلسوزی پیامبر(ص) نسبت به مؤمنان

آن حضرت نه تنها از هیچ تلاشی برای هدایت امت خود دریغ نکرد؛ بلکه چنان از گمراهی و جهالت کافران رنج می‌برد که غم و غصه‌ای جانکاه سراسر وجود وی را دربرگرفته و به تعبیر قرآن در آیات ۳ شعراء و ۶ کهف، جانش نیز به خطر می‌افتاد.
نرم‌خویی و مهربانی پیامبر(ص) با مردم
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۵۱

نرم‌خویی و مهربانی پیامبر(ص) با مردم

[ای پیامبر!] پس به مهر و رحمتی از سوی خدا با آنان نرم خوی شدی، و اگر درشت خوی و سخت دل بودی از پیرامونت پراکنده می‌شدند؛ بنابراین از آنان گذشت کن، و برای آنان آمرزش بخواه، و در کارها با آنان مشورت کن، و چون تصمیم گرفتی بر خدا توکل کن؛ زیرا خدا توکل کنندگان را دوست دارد.
دلسوزی پیامبر(ص) نسبت به مؤمنان
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۵۰

دلسوزی پیامبر(ص) نسبت به مؤمنان

در میان سجایای گوناگون اخلاقی پیامبراکرم، اشتیاق شدید و کوشش خستگی‌ناپذیر آن حضرت در هدایت مردم و انجام رسالت خویش بیش از همه، مورد تأکید قرآن قرار گرفته است. آن حضرت نه تنها از هیچ تلاشی برای هدایت امت خود دریغ نکرد؛ بلکه چنان از گمراهی و جهالت کافران رنج می‌برد که غم و غصه‌ای جانکاه سراسر وجود وی را دربرگرفته...
اخلاق نیکوی پیامبر(ص)
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۴۹

اخلاق نیکوی پیامبر(ص)

سجایای اخلاقی پیامبر اکرم(ص)، به قدری رفیع و بلند است که خداوند متعال در قرآن کریم بارها به تمجید و ستایش از آن پرداخته است. در پرتو همین سیرت نیکو بود که توانست دل‌های خفته‌ی بسیاری را بیدار ساخته و به آیین خود فراخواند.
صفات اخلاقی پیامبر(ص)| الگو بودن پیامبر(ص) برای همگان
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۴۸

صفات اخلاقی پیامبر(ص)| الگو بودن پیامبر(ص) برای همگان

پیامبر در همه‌ی زمینه‌ها، بهترین الگو برای مؤمنان است: عبادت و بندگی خداوند، اخلاص و توجه به خدا، استقامت و شکیبایی در برابر مشکلات، حسن خلق و رابطه‌ی نیکو با همگان، مدیریت و رهبری صحیح جامعه و دیگر شئون فردی و اجتماعی که آن حضرت در هر کدام از آن‌ها الگو و سرمشقی برای همه‌ی مسلمین می‌باشد.
خاتمیت پیامبر(ص)
حفظ موضوعی و آشنایی با معارف آیات و روایات | ۴۷

خاتمیت پیامبر(ص)

عمده‌ی نیازهای معنوی بشر، فطری بوده و با گذشت زمان تغییر چندانی نمی‌کند. از این رو، شریعتی که به نیازهای فطری بشر پاسخ داده و برای مسائل نوظهور آن نیز راه حلی بیندیشد، می‌تواند تا ابد پاسخ‌گوی نیاز آنان باشد.