حبّ فی الله و بغض فی الله
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۱۷

حبّ فی الله و بغض فی الله

در مقابل کفّار و دشمنانی که در مقام از بین بردن آنها و یا فاسد کردن اخلاقشان هستند، شدت و قوت و استحکام داشته باشند و در میان خودشان با هم دوست و مهربان باشند، بی‌شرمانه با باز کردن باب مخالطت و همکاری با کفّار، کلید کشورهای اسلامی را به دست آنها می‌سپارند و به جای آنکه دیگران را استخدام نمایند، مستخدم بیگانگان و وسیله اجرای مقاصد نامشروع آنها می‌شوند.
اخلاق حسنه و اخلاق ذمیمه | مصادیق اخلاق خوب و زشت
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۱۶

اخلاق حسنه و اخلاق ذمیمه | مصادیق اخلاق خوب و زشت

پاره‌ای از اخلاق حسنه و اعمال صالحه: ۱. ایمان به خدا 2. ایمان به پیغمبران 3. ولایت و محبت اهل بیت پیغمبر(ص) 4. نماز 5. روزه 6. زکات 7. خمس 8. حج 9. جهاد 10. احسان و نیکی به پدر و مادر و...
انواع معروف و منکر از نظر دین اسلام
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۱۵

انواع معروف و منکر از نظر دین اسلام

تمام تعالیم اسلامی اگرچه دارای یک روح است و به دور یک هسته و نقطه مرکزی که توحید خالص و بی‌شائبه و ایمان به خدای یگانه است دور می‌زند، متوجه سه جهت است: اصلاح عقاید، اصلاح اخلاق و معنویات، اصلاح اعمال و کردار.
احکام شرعی امر به معروف و نهی از منکر
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۱۴

احکام شرعی امر به معروف و نهی از منکر

آنکه تارک واجب یا فاعل حرام اصرار بر آن داشته باشد. پس با علم به امتناع و ترک اصرار، واجب نیست و در صورت ظهور قرنیه‌ای که موجب اطمینان باشد بر امتناع و ترک اصرار، عدم وجوب بعید نیست. و تصمیم گرفتن شخص به ارتکاب منکر و ظهور این معنی کافی است در وجوب امر به معروف و نهی از منکر اگرچه مقصودش ارتکاب آن یک دفعه باشد و اصرار بر تکرار آن نداشته باشد.
یأس و نومیدی از حصول مقصود در امر به معروف
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۱۳

یأس و نومیدی از حصول مقصود در امر به معروف

اگر یک دسته از خانم‌ها برای همین معاشرت‌هایی که با مردان بیگانه دارند از سقط جنین‌ها و خیانت به همسرهای خویش و به هم زدن نظم زندگی خانوادگی، باک ندارند و خود را از لذت و حظّ زندگی با شوهر و فرزند و خانه‌داری محروم ساخته‌اند، در عوض چندین میلیون خانم‌های نجیب و عفیف در این کشور هستند که یک عمر با صداقت، صمیمیت و فداکاری با شوهر خود زندگی کرده و یک خانواده بزرگ را نگاه‌داری می‌نمایند.
علل بی‌اعتنایی به امر به معروف و نهی از منکر
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۱۲

علل بی‌اعتنایی به امر به معروف و نهی از منکر

بهترین سرمشق برای یک مسلمان در این موضوع، تاریخ پیغمبر اکرم(ص) است؛ زیرا آن حضرت در اذیت و استهزاء و گستاخی‌های قوم، صبر و تحمل را به نهایت رسانید. انواع صدمات و اهانت‌ها و بی‌ادبی‌ها که به آن بزرگوار می‌شد[3] او را به قدر سر مویی از راه و رویه‌ای که داشت منحرف نمی‌ساخت.
اولیای خانواده‌ها و امر به معروف و نهی از منکر
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۱۱

اولیای خانواده‌ها و امر به معروف و نهی از منکر

یکی از بزرگ‌ترین محیط‌ها، بلکه اولین محیطی که بشر در این دنیا آن را می‌بیند و آن را به منزله‌ مدرسه‌ ابتدایی یا اطاق اول زندگی او در عالم دنیا باید شمرد «خانه» است که مقدمه سعادت و زمینه نیکبختی و تعالی و ترقّی یا مایه بدبختی و انحطاط و فساد اخلاق، بیشتر از آنجا آغاز می‌شود. چگونگی تربیت خانوادگی و احساسات و صفات و اخلاق و اعمال اولیای خانواده، سایر افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
بزرگان جامعه و امر به معروف و نهی از منکر
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۱۰

بزرگان جامعه و امر به معروف و نهی از منکر

اگر مالک یک ده، کشاورزان ده، یا صاحب یک کارخانه، کارگران کارخانه و یا یک عالم روحانی و یک شخص متنفذ در محیط نفوذ خود، یا یک رئیس اداره، کارمندان اداره و یک افسر، نفراتی را که تحت سرپرستی او هستند و یا یک نفر رئیس دولت، بلکه بالاتر، یک نفر پادشاه تمام افراد کشوری را که بر آنها پادشاهی می‌کند امر به معروف و نهی از منکر نموده...
چه کسی را باید امر به معروف و نهی از منکر نمود؟
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۹

چه کسی را باید امر به معروف و نهی از منکر نمود؟

در مورد بعضی از منکرات که میان جامعه رایج می‌شود یا بعضی از فرایض و واجباتی که ترک آن متداول می‌گردد و همچنین نسبت به بعض اشخاص که باید امر به معروف و نهی از منکر شوند، جز با کمک و همکاری افراد و هم‌صدا شدن جمعیت بسیار، موفقیت حاصل نمی‌شود، لذا حضرت موسی(ع) وقتی مأمور به دعوت فرعون گردید از خدا درخواست نمود...
ویژگی‌های آمران به معروف و ناهیان از منکر
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۸

ویژگی‌های آمران به معروف و ناهیان از منکر

کسی که امر به معروف و نهی از منکر می‌کند باید دارای صلاحیت اخلاقی و علمی باشد، یعنی حال تحمل و بردباری و صبر داشته باشد و به خوبی کاری که به آن امر می‌کند و زشتی آنچه از آن نهی می‌نماید عالم و دانا باشد، ولی مقصود این است که این وظیفه فقط در عهده‌ طبقه و جمعیت خاصّی مانند علما و روحانیون نیست...
آداب امر به معروف و نهی از منکر
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۷

آداب امر به معروف و نهی از منکر

امر کننده به معروف باید دانا به حلال و حرام باشد و از آنچه راجع به خود اوست فراغت یافته باشد، نصیحت کننده مردم باشد و با آنها مهربانی و مدارا نماید، با لطف و بیان خوش، آنان را دعوت کند. آگاه به تفاوت اخلاق مردم باشد تا با هر کسی مطابق اخلاق و عادات او رفتار کند.
فواید و ضررهای امر به معروف و نهی از منکر
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۶

فواید و ضررهای امر به معروف و نهی از منکر

مراقبت در ادای وظیفه امر به معروف هم مربوط به همین حس احترام از حق و پشتیبانی از حق گذاران است. اگر حاکم بر قلوب و نفوس مردم «حق» باشد، نسبت به امر به معروف و نهی از منکر توجه و اعتنا خواهند داشت. و اگر از حاکمیت و نفوذ آن در قلوب جامعه کاسته شود، به همان حدّ به شأن امر به معروف بی‌اعتنایی می‌شود.
وسایل امر به معروف و نهی از منکر
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۵

وسایل امر به معروف و نهی از منکر

حتی گاهی در گوشه و کنار، عناصر پلید و اشخاص کثیفی دیده می‌شوند که اگرچه خیلی فرومایه و حقیرند، ولی دشمنان اسلام همین‌ها را وسیله اجرای مقاصد خود قرار داده هر وقت بتوانند توسط آنان القای اختلاف می‌نمایند و برای نگاه‌داری این‌گونه اشخاص و انتشار کُتب ضالّه که به نام آنها منتشر می‌شود و یک نفر هم خریدار ندارد، در سال مبالغ زیاد صرف می‌نمایند.
جایگاه امر به معروف و نهی از منکر در اسلام
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۴

جایگاه امر به معروف و نهی از منکر در اسلام

البته ذکر تمام آیات قرآن کریم و اخبار و احادیث شریف که در موضوع امر به معروف و نهی از منکر و تنبیه غافل و تعلیم جاهل و دفاع از حق وارد شده است ما را از وضع اختصاری که در این رساله در نظر داریم خارج می‌نماید، ولی برای آنکه معلوم شود مسامحه و کوتاهی در انجام این وظیفه ما را از چه مصالح و فواید بزرگی محروم و به چه مصائب و مفاسدی مبتلا می‌سازد به ذکر بعض از آیات قناعت نموده...
راه شناختن معروف و منکر
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۳

راه شناختن معروف و منکر

همان‌طور که در نهادِ انسان میل به ترقّی و نیکوکاری و اعمال صالحه مانند پرستش خدا و راستی و وفا و شکر منعم و ترحّم و عدالت و اعانت فقرا و اجتناب از کارهای زشت و اعمال سیئه مانند: کفر نعمت و نادرستی و دروغ و بی‌وفایی و ستم و حق‌کشی آفریده شده، در وجود او قوه دیگری است که با آن خوبی را از بدی و صلاح را از فساد و خیر را از شر و حق را از باطل تمییز می‌دهد.
ضرورت امر به معروف و نهی از منکر
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۲

ضرورت امر به معروف و نهی از منکر

امر به معروف و نهی از منکر محیط را برای تربیت افراد صحیح و لایق، مساعد می‌کند و مادام که بشر به وجود افراد صالح محتاج است، به امر به معروف و نهی از منکر هم محتاج است. همچنین زمینه‌های فساد را از میان می‌برد و کانون‌های فحشا و منکرات را ریشه‌کن می‌سازد. پس انسان تا در این جهان طبیعت زندگی می‌کند هیچ‌گاه از امر به معروف و نهی از منکر بی‌نیاز نیست.
یکی از بزرگ‌ترین علل انحطاط مسلمانان
راه اصلاح یا امر به معروف و نهی از منکر | ۱

یکی از بزرگ‌ترین علل انحطاط مسلمانان

هر مسلمانی اهمیت امر به معروف و نهی از منکر را می‌داند و اگر به آیات کریمه قرآن مجید و اخبار و احادیث مرویه از پیغمبر اکرم و اوصیای بزرگوار آن حضرت ـ صلوات الله علیهم اجمعین ـ رجوع نماید، درجه ترغیب و تأکید خداوند متعال و اولیای اسلام را درباره این دو واجب بزرگ، می‌فهمد.