پایگاه اطلاع رسانی دفتر نشر فرهنگ و معارف اسلامی مسجد هدایت

فهرست مطالب- اعتقادات شیعه
خواب‌های مغناطیسی | «مانیتیسم» و  «هیپنوتیسم»
معاد در قرآن | ۲۷

خواب‌های مغناطیسی | «مانیتیسم» و «هیپنوتیسم»

چیزی نگذشت که چنین شد بطورى که یک نفر پاى معمول، و یک نفر سر او را گرفت و از روى زمین بلند کردند و پشت پاى او را روى لبه‌ی بالاى پشتى یک صندلى و گردن او را روى لبه‌ی بالاى صندلى دیگر که در فاصله‌اى از هم قرار داشتند گذاردند، منتها براى اینکه گردن و پاى او روى لبه‌هاى صندلى ناراحت نشود زیر هر کدام عبائى از حاضران قرار دادند.
اسلام و مسأله‌ی روح
پیدایش مذاهب | ۳۶

اسلام و مسأله‌ی روح

ممکن است مذاهب بت‌پرستی را از این راه توجیه کرد، امّا مذاهب راستین که بر نفی هر گونه بت و بت‌پرستی استوار است و به موجودات جهان طبیعت همچون یک دانشمند طبیعی می‌نگرد، و هیچ‌گونه روح خاصّ و احترام ویژه‌ای برای آنها قائل نیست، جز این که نظام شگرف آنها را در پرتو علم دلیل بر وجود آفریننده‌ی جهان می‌گیرد، هیچ‌گاه نمی‌توان از این طریق توجیه کرد.
زمینه‏‌های مشترک بین دولت و ملت برای اجرای عدالت
عدالت در اسلام | ۱۸

زمینه‏‌های مشترک بین دولت و ملت برای اجرای عدالت

تحقق عدالت اجتماعی به جز از طریق ایجاد عدالت درونی در مدیران، ممکن نیست، زیرا شخص ضعیف‏النفس و بی‏اراده‏ای که از ایجاد اعتدال بین قوای نفسانی خود عاجز و از قدرت کنترل رفتار و تسلط بر خود، محروم است در گام‏نهادن در راه دشوار و پرفراز و نشیب عدالت اجتماعی نیز ناتوان است.
مهم‏ترين دليل امامتِ امامان
امامت و امامان (ع) | ۲۰

مهم‏ترين دليل امامتِ امامان

مهم‏ترين دليل امامتِ امامانِ دوازده‌گانه نصب امام پيشين است. امامى‌ كه قبلاً به وسيله پيامبر به امامت منصوب شده مى‌‏تواند همانند پيامبر، امام بعد از خودش را شناسايى‌ و به مردم معرّفى‌ كند. چون از علوم و اطلاعات پيامبر برخوردار است و معصوم شناس مى‌‏باشد. و توصيه‏هاى‌ لازم را از پيامبر يا امام پيشين دريافت نموده است. امامت امامان دوازده‌گانه همين‌گونه انجام گرفته، چنان كه اسناد و مدارك آن در كتب حديث و كلام به ثبت رسيده است مى‌‏توانيد مطالعه كنيد. ما نيز در اين كتاب از همين روش استفاده خواهيم.
به کدام دلایل انسان موجودی آزاد و انتخاب‏گر است؟
آشنایی با اسلام | ۱۵

به کدام دلایل انسان موجودی آزاد و انتخاب‏گر است؟

تا مشيّت الهى‌ هم چنان ادامه دارد اين سلسله علل و معلولات هم وجود دارند؛ زيرا جهان ماده را اين چنين آفريده و قوانين مخصوصى‌ را بر آن حاكم نموده است. خدا خواسته كه افعال و حركات انسان، از روى‌ تفكر و اختيار انجام بگيرد و در انتخاب كارها آزاد باشد. بنابراين، مختار بودن انسان بدين معناست كه انتخاب و اراده‏اش جزء اخير علت تامّه‌ی فعل است و صدور فعل بر آن توقف دارد.
وحی چیست؟ | چرا برخی دانشمندان غربی وحی را غیرممکن می‌دانند؟
وحی در ادیان آسمانی | ۱۹

وحی چیست؟ | چرا برخی دانشمندان غربی وحی را غیرممکن می‌دانند؟

در کتب کلام و فلسفه به اثبات رسیده که انسان‌ها در شناخت طرق عبودیت و نیل به سعادت دنیوی و اخروی، جسمانی و نفسانی خود نیاز به راهنمایی‌های الاهی دارند. و این راهنمایی‌ها به وسیله‌ی رسل و پیامبران انجام می‌گیرد. به اثبات رسیده که خداوند متعال بندگانش را از افاضه‌ی چنین فیوضاتی محروم نمی‌سازد. بنابراین، ارسال پیامبران و افاضات علوم غیبی را باید به عنوان یک ضرورت بپذیریم. باید خدا پیامبرانی را بفرستد و علوم لازم را در اختیارشان قراردهد. تفصیل مطلب در امکان ما نیست، به کتب عقائد و کلام مراجعه شود.
عفو پیامبر(ص) با وجود قدرت بر انتقام
پیامبری و پیامبر اسلام | ۲۵

عفو پیامبر(ص) با وجود قدرت بر انتقام

روزی سائلی از او چیزی درخواست کرد، چون چیزی در اختیار نداشت به سائل فرمود: هرچه لازم داری به ذمه من خریداری کن وقتی چیزی به من رسید قرض تو را ادا می‌کنم. عمر عرض کرد: یا رسول‌الله خدا، چیزی را که قدرت بر آن نداری نخواسته است. پیامبر از این سخن خوشش نیامد. مرد سائل عرض کرد: یا رسول الله انفاق کن و از فقر نترس. پیامبر از این سخن تبسّم کرد و آثار سرور در چهره‌اش آشکار شد.
شيوه‌هاى‌ انتخاب خليفه پيامبر و امام
امامت و امامان (ع) | ۱۹

شيوه‌هاى‌ انتخاب خليفه پيامبر و امام

پيامبر اكرم در احاديث مذكور از وجود دوازده خليفه صالح از قريش بعد از خودش خبر داده كه اگر به حكومت برسند موجب عزت و سربلندى‌ اسلام و مسلمين خواهند شد. و بر پژوهش‏گران پوشيده نيست كه اين تعداد خليفه نه بر خلفاى‌ راشدين قابل تطبيق است نه بر خلفاى‌ بنى‌ اميه و بنى‌ مروان و نه بر خلفاى‌ بنى‌ عباس و نه با ضمّ و تركيب بعضى‌ با بعض ديگر. تنها وجه قابل توجيه ائمه دوازده‌گانه شيعيان اماميه باقى‌ مى‌‏ماند كه همه‌ی آنان از قريش بوده‏اند.
تسلیم امر خدا
قصه‌ها و نکته‌ها پیرامون امامت | ۱۰۹

تسلیم امر خدا

امام(ع) فرمود: ما چنانيم كه اگر خدا فقيرمان كند، فقر را دوست داريم و اگر ثروتمان دهد، ثروت را دوست داریم؛ اگر بيماری دهد، بیماری را؛ صحّت دهد، صحّت را؛ جوانی‌ دهد، جوانی‌ را؛ پيری دهد، پيری را؛ اگر زنده نگه دارد، زندگی‌ را و اگر مرگ دهد، مرگ را می‌پسنديم. ما راضی‌ به قضای خدا و تسليم امر خدا هستيم.
بهشت و نعمت‌های بهشتی
معاد در قرآن | ۲۶

بهشت و نعمت‌های بهشتی

آیات مذکور، بهشت را به عنوان منزلی بسیار عالی و زیبا و خوش آب و هوا معرفی می‌کنند که انواع نعمت‌ها در آن آماده است. از جمله درختان سرسبز و انبوه که نهرهایی از آب زلال زیر آنها جریان دارد، انواع میوه‌های خوش‌مزه و خوش‌بو و لطیف که بدون زحمت در اختیار بهشتیان قرار می‌گیرد، جویبارهایی از شیر و عسل تصفیه شده و شراب ناب در آن‌جا روان است که هر چه بخواهند می‌نوشند...
آیا احتمال القائات شیطانی در وحی وجود دارد؟
وحی در ادیان آسمانی | ۱۸

آیا احتمال القائات شیطانی در وحی وجود دارد؟

هشام بن سالم از امام صادق(ع) نقل می‌کند که بعض اصحاب به حضرت عرض کردند: «این چیست که گاهی رسول خدا(ص) می‌فرمود: جبرئیل، این جبرئیل است و به من فرمان می‌دهد و در زمانی دیگر به حالت اغماء می‌افتاد؟» امام صادق(ع) فرمود: «حالت اغماء در صورتی به‌وجود می‌آمد که وحی مستقیماً و بدون وساطت جبرئیل از جانب خدا نازل می‌شد، اما اگر جبرئیل واسطه‌ی وحی بود چنین حالتی عارض نمی‌شد، و می‌فرمود: جبرئیل چنین گفت، و این جبرئیل است.»
انگيزه‌‏هاى‌ غلو | انگیزه‌های غاليان و مروجان غلو
امامت و امامان (ع) | ۱۸

انگيزه‌‏هاى‌ غلو | انگیزه‌های غاليان و مروجان غلو

در اين جا تذكر اين نكته را لازم مى‌‏دانم كه علما و بزرگان دين بايد توجه داشته باشند كه در اين زمان و زمان‏هاى‌ گذشته و زمان‏هاى‌ آينده افرادى‌ شياد و سودجو بوده و هستند كه در فرصت‏هاى‌ مناسب به ويژه ايام بحرانى‌ و بروز مشكلات اجتماعى‌، قشر عوام و ساده لوح را هدف قرار مى‌‏دهند و با ذكر داستان‏هاى‌ اميدوار كننده و خواب‏هاى‌ بى‌‏پايه و خبرهاى‌ ضعيف و غير موثّق و برخى‌ كارهاى‌ دروغين و غير عادى‌ و مديحه سرايى‌‏هاى‌ دروغين، مردم عوام و ساده لوح را فريب مى‌‏دهند.
ابعاد انسان | دو گونه توصيفِ متضادِ انسان
آشنایی با اسلام | ۱۴

ابعاد انسان | دو گونه توصيفِ متضادِ انسان

خدا همه‌ی اسما (حقايق اشيا) را به آدم آموخت، سپس آنها را بر فرشتگان عرضه كرد و گفت: اگر راست مى‌‏گوييد از اسماى‌ اينان خبر دهيد، گفتند: تو منزهى‌، جز آن‏چه را تو به ما آموخته‏اى‌ نمى‌‏دانيم، تويى‌ دانا و حكيم. خدا به آدم گفت: اسما را به فرشتگان بگو، وقتى‌ آدم آنها را به فرشتگان خبر داد خدا گفت: آيا به شما نگفتم من غيب آسمان و زمين را مى‌‏دانم و از آن‏چه ظاهر مى‌‏سازيد يا پنهان مى‌‏داريد اطلاع دارم.
اخلاق پیامبر اکرم(ص) از نظر قرآن
پیامبری و پیامبر اسلام | ۲۴

اخلاق پیامبر اکرم(ص) از نظر قرآن

هیچ‌گاه با دست خود به احدی کتک نزد؛ مگر این‌که برای خدا باشد. از عمل بدی که نسبت به او انجام می‌گرفت انتقام‌جویی نکرد؛ مگر این‌که در آن عمل حرمت خدا شکسته شده باشد. بین انتخاب یکی از دو عمل مخیّر نشد؛ مگر این‌که آسان‌ترین آنها را اختیار می‌کرد؛ جز جایی که موجب گناه یا قطع رحم باشد، که از همه مردم بیشتر از آن اجتناب می‌کرد.
سبک‌مغزان كم خرد!
قصه‌ها و نکته‌ها پیرامون امامت | ۱۰۸

سبک‌مغزان كم خرد!

حال، اگر بگوييم امام به اذن خدا مرده‌ها را زنده می‌كند و زنده‌ها هم به اراده‌ی امام نفس می‌كشند، آيا غُلُوّ كرده‌ايم و امام را هم‌شأن خدا قرار داده‌ايم؟ مقصود از اذن خدا اين است كه خداوند تكويناً اين قدرت را به امام داده كه با اراده‌اش می‌تواند در عالم تصرّف کند، بيمار را شفا بدهد و هر حاجتی‌ از حاجتمندان را روا كند.
تهدیدشدگان به عذاب دوزخ
معاد در قرآن | ۲۵

تهدیدشدگان به عذاب دوزخ

این جا مال یتیم خوردی لذت بردی، خدا می‌داند آن صورتی که در آن عالم از آن در جهنم می‌بینی، و آن ذلتی که در آن‌جا نصیب توست چیست؟ این جا بد گفتی به مردم، قلب مردم را سوزانیدی، این سوزش قلب عباد خدا را خدا می‌داند چه عذابی دارد، در آن دنیا، وقتی که دیدی می‌فهمی چه عذابی خودت برای خودت تهیه کردی.
معاملات حرام | سه شرط برای رهبری
همه باید بدانند | ۱۸

معاملات حرام | سه شرط برای رهبری

خداوند متعال، تمام احکام و قوانینی را که برای سعادت و رستگاری دنیا و آخرت ما لازم بوده، به پیامبر اکرم وحی نموده است، رسول خدا(ص) هم آن‌ها را به مردم ابلاغ کرده و به ویژه نزد ائمه اطهار به ودیعت نهاده است. جانشینان پیامبر نیز تا حدودی که می‌توانسته‌اند، در بسط و توسعه‌ی احکام کوشیده و به مردم ابلاغ کرده‌اند و به صورت حدیث و روایت در کتاب‌های حدیث مضبوط است.
تعریف غلو | غلات چه كسانى‌ هستند؟
امامت و امامان (ع) | ۱۷

تعریف غلو | غلات چه كسانى‌ هستند؟

در اداره‌ی برخى‌ از امور جهان، مانند روزى‌ رساندن به مردم، نزول باران، برآوردن حاجت‏ها، شفاى‌ بيماران، رفع گرفتارى‌‏ها، آمرزش گناهان، آن بندگان برگزيده الهى‌ را شريك خدا قرار داده ‏اند، بر ايشان قربانى‌ و نذر و نياز مى‌‏كرده‌‏اند. برخى‌ از مدعيان تشيّع اظهار محبت و ولايت صورى‌ نسبت به اهل‏ بيت(ع) را جاى‌‏گزين عمل به تكاليف دينى‌ نموده و از عمل به واجبات و ترك محرمات شانه خالى‌ مى‌‏كنند.
توضیح واژه اسلام و ایمان
آشنایی با اسلام | ۱۳

توضیح واژه اسلام و ایمان

از آن جا كه امت اسلام چنين مسئوليت مهمى‌ را پذيرفته بايد خود را براى‌ انجام آن آماده سازد. وظيفه دارد مردم جهان را به نيكى‌ دعوت كند. براى‌ نهى‌ از منكر به طور گسترده و در همه‌ی مراحل مهيّا باشد، از حقوق محرومان و مستضعفان، در هر كجا كه هستند، دفاع كند، با مستكبران و زورگويان و متجاوزان مبارزه نمايد.
نحوه رفتار پیامبر(ص) با مردم | اخلاق پیامبر در خانواده چگونه بود؟
پیامبری و پیامبر اسلام | ۲۳

نحوه رفتار پیامبر(ص) با مردم | اخلاق پیامبر در خانواده چگونه بود؟

اخلاق و رفتار رسول خدا(ص) در خانه و با زن و فرزندان، بسیار مهربانانه و دوستانه بود. به آنان اظهار محبت می‌کرد. خوش اخلاق و خندان بود. در کارهای خانه به آنان کمک می‌کرد. هرگز تندی نمی‌کرد و لغزش‌ها را نادیده می‌گرفت. به کودکان بسیار مهربان بود و با آنان بازی می‌کرد.