جهاد با نفس؛ مهمترین جهاد فراموش شده | ۱۱
روشن است نبرد، بين اين دو جهت درونی ما وجود دارد و اصالت بخشيدن به جنبهی انسانی و ملكوتی و كنترل جنبهی حيوانی، نوعی جهاد با نفس قلمداد میگردد. بديهی است هر يك از اين دو جنبهی نفسانی ما كه حاكم شوند، يك سبك رفتاری ويژهای دارند؛ مثلاً در كسب و خرج پول، اگر جنبهی ملكوتی حاكم گردد تمامی زندگانی دنيوی، از جمله پول را به عنوان «هدف» نمیبيند، خود را خادم ثروت نمیداند ...
جهاد با نفس؛ مهمترین جهاد فراموش شده | ۱۰
ازدواج نقش تربيتی فوقالعادهای برای پسران و دختران دارد، نخستين گام برای رهايی از خودمحوری به سوی «غير دوستی» «ايثار» و رهايی از خامی و ناپختگی است. اسلام به ازدواج به عنوان امری مقدس و عبادتی كمنظير و در مواردی به عنوان يك وظيفهی واجب شرعی مینگرد. در روايات آمده است: «هيچ بنايی محبوبتر از بنای ازدواج نيست».
جهاد با نفس؛ مهمترین جهاد فراموش شده | ۹
صيانت از سيمای انسانيت خويش، در گرو خودسازی است، زيرا انتخاب هندسه و شكل جان، در دنيا به دست خودماست، برخی، خواسته يا ناخواسته، دانسته يا ندانسته چهرهی حيوان را برای جان خويش برمیگزينند و برخی همان چهرهی انسانی را نگهداری میكنند و در قيامت هم به سيمای انسان زيبا پا به صحرای محشر میگذارند. درست مانند شكل دهی به يخ كه نوع قيافه و شكل هندسی آن بستگی دارد به ظرفی كه آب روان را در آن ظرف میريزيم و در يخچال قرار میدهيم.
جهاد با نفس؛ مهمترین جهاد فراموش شده | ۸
وجودی است دارای ابعاد و مراتب، يك بعدش مادّی و وابسته به بدن است و كارهای مادّی انجام میدهد. بعد ديگرش مجرّد و برتر از مادّه است و به امور غير مادّی میپردازد، يك مرتبهاش حيوانی جسمانی است و يك مرتبهاش انسانی ملكوتی، پس در عين حال كه بيش از يك حقيقت نيست، هم غرايز و صفات حيوانی را دارد و كارهای حيوانات را انجام میدهد، هم ازغرايز و صفات انسانی برخوردار است و كارهای انسانی میكند.
جهاد با نفس؛ مهمترین جهاد فراموش شده | ۷
نيم نگاهی به سرمايهای گرانبها كه خداوند تعالی در نهاد آدمی نهاده است، او را در مسير خودسازی كمك میكند. عزيزان گرامی! بياييد با گنج معنوی و ارزشهای وجودی خويش آشنا شويم و با خودسازی، زمينه رشدی را كه در فرايند هستی خود داريم ضايع نسازيم و خود حيوانی را اصيل نگيريم كه در اين صورت، خود را به بهايی ناچيزی فروختهايم و به حقير ماندن و پستی، تن دادهايم. در صورتی كه اگر خود ملكوتی خويش را با تمامی دنيا هم عوض كنيم، زيان است.
جهاد با نفس؛ مهمترین جهاد فراموش شده | ۶
در آغاز كار، نفس او عاقبت كارش را به صورت واقعی به او نشان نمیدهد، بلكه وسوسه میكند كه برای نجات از افسردگی، يا از باب تفريح، يا برای لذّت بردن، قدری افيون مصرف كن. اگر از آغاز، واقعيت و عاقبت كار را نشان میداد به دام اعتياد گرفتار نمیشد. يك جنايتكار قاتل، هنگام قتل، كار خويش را توجيه میكند؛ مثلاً میگويد: میخواهم حقّم را بگيرم، يا از غيرت و شرف خود دفاع كنم، يا اين فرد زورگو را سرجايش بنشانم، يا ما كه نمیخواهيم طرف را بكشيم، میخواهيم او را ادب كنيم و...
جهاد با نفس؛ مهمترین جهاد فراموش شده | ۵
میتوان گفت: تمامی اضطرابها، نگرانیها و ناكامیهای بشر امروز، از استفادهی بیرويّه و يا سوء استفاده از نعمتهای خدادادی است؛ مثلاً: غذاها، ويتامينها، كالریها برای سلامت و شادابی بدن ما آفريده شده، ولی كمبود يا زيادهروی در استفاده از قند، چربی، آهن و... هر دو باعث بيماری است و استفاده منظّم و كنترل شده و به اندازهی اينها، باعث سلامت و طول عمر است.
جهاد با نفس؛ مهمترین جهاد فراموش شده | ۴
قرآن حقيقت انسان را روح جاودانهی او میداند. روحی كه از بس شرافت دارد به خدا منسوب است. بديهی است تمامی هستی، آفريدهی خداست، ولی همانگونه كه كعبه را خانهی خدا، ماه رمضان را ماه خدا و روزهای مهم را «يوم الله» میگوييم، «روح» را نيز روح منسوب به خدا و از او و به سوی او میدانيم[1] و هستی خويش را عين وابستگی به خدا میدانيم، همانگونه كه تصوير يك چيز در آينه، صد در صد به صاحب عكس وابسته است و اگر او از مقابل آينه كنار رود، تصوير داخل آينه نابود میگردد.
جهاد با نفس؛ مهمترین جهاد فراموش شده | ۳
يكی از پیآمدهای انسانمداری مادی، سكولاريسم و دخالت ندادن دين در عرصه مناسبات اجتماعی است. اين نگاه مادیگرايانه كه انسان را نظير يك ماشين میشناسد بحرانهای زيادی آفريده است، مانند: بحران هويّت انسان، از خود بيگانگی، بالا رفتن آمار بيماریهای روانی و خودكشی، بیبند و باری، سست شدن اخلاق و روابط عاطفی انسانها و نيز پيدايش دو جنگ بزرگ اول و دوم جهانی با خسارت وحشتناك كه همه، بخشی از عواقب تفكر مادی جديد دربارهی انسان بود.
جهاد با نفس؛ مهمترین جهاد فراموش شده | ۲
تمامى داستانهاى قرآن پر از پيامها و نكتههاى خودسازى است. آيههايى كه به توحيد و عقايد مىپردازد، هشدار مىدهد كه در ديدگاه و محضر خداييد، او به شما آگاه است.[5] مواظب باشيد و... خلاصه هر دسته از معارف قرآنى، آميخته است با رهنمودهاى تربيتى و معنوى.
جهاد با نفس؛ مهمترین جهاد فراموش شده | ۱
گرچه در تدوين قانون اساسى به منظور پيشگيرى حكومت اسلامى از انحراف، پيشبينىهاى لازم به عمل آمده است. ازاينرو، رهبرى نظام بر عهده ولى فقيه عادل، اسلامشناس و آشناى با مسائل جهانى نهاده شده كه با انتخاب مجلس خبرگان، بر كل نظام نظارت دارد. در رأس قوه قضاييه كه از مهمترين نهادهاى نظام است و مسئوليت رفع خصومات آحاد مردم را بر عهده دارد يك فقيه عادل و آشناى با مسائل قضايى است كه به وسيله رهبرى نظام، انتخاب و با اشراف او انجام وظيفه مىنمايد.