عدالت در اسلام | ۱۸
تحقق عدالت اجتماعی به جز از طریق ایجاد عدالت درونی در مدیران، ممکن نیست، زیرا شخص ضعیفالنفس و بیارادهای که از ایجاد اعتدال بین قوای نفسانی خود عاجز و از قدرت کنترل رفتار و تسلط بر خود، محروم است در گامنهادن در راه دشوار و پرفراز و نشیب عدالت اجتماعی نیز ناتوان است.
عدالت در اسلام | ۱۷
اسلام برای صیانت از هر حقی، فقه و قانون دارد، ولی اصرار دارد که با اخلاق و گذشت و بزرگواری در روابط و برخوردهای اجتماعی، زندگی را روان و شیرین سازید، اگر بین زن و شوهر و سایر فامیل، فداکاری، گذشت و رفتاری اخلاقی باشد نیازی به دادگاه و اعمال قانون پیدا نمی شود و همچنین روابط سایر اقشار مردم با یکدیگر.
عدالت در اسلام | ۱۶
در آن هنگام شخص دیگری که امام را میشناخت، وارد حمام شد. وقتی صحنه را مشاهده کرد بر سر آن نظامی فریاد زد: خودت را نابود کردی! آیا فرزند پیامبر خدا(ص) را به خدمت میگیری؟ مرد نظامی ـ که به شدت ترسیده بود ـ خود را به روی پاهای امام انداخت، میبوسید و با تضرع و پشیمانی عرض میکرد: ای زاده پیامبر! چرا آن وقتی که من آمرانه با شما سخن گفتم، شما از دستور سرپیچی نکردید تا چنین نشود؟
عدالت در اسلام | ۱۵
اگر حضرت برای خود امتیازی قائل شده بود بیعدالتی و ستمی نبود، ولی سیره و مکتب آنان میآموزاند که این پنج معیار دنیوی، سبب بالا و یا پایینبودن مردم نمیشود و اگر هم کسی مقرب عندالله یا روسیاه است، به اعمال افراد مربوط است، نه به امتیازهای دنیوی. بهعلاوه اگر کسی در وادی معنویت قدمی برداشته مثلاً جبهه رفته یا عالم دینی شده باید مزدش را از خدا بخواهد، نه اینکه از مردم توقع احترام داشته باشد.
عدالت در اسلام | ۱۴
عدالت آنقدر ارجمند است که خداوند عادل میفرماید: «و خداوند هیچگاه هیچ ستمی را بر جهانیان نمیخواهد» و نه تنها هرگونه ستمی را مردود میشمارد، بلکه به پیامبرش دستور میدهد که کمترین میل و اعتمادی به ستمگران نداشته باشد...
عدالت در اسلام | ۱۳
آیا انتظار اجرای عدالت از چنین تفکری، صحیح است؟ قطعاً جوانان متدین و خودساخته نیز کم نیستند، ولی قبله قلب بیشتر جوانان و مدیران کنونی، پول بیشتر و رفاه و التذاذ افزونتر شده است آن هم به هر قیمتی که فراهم آید، زیرا امروزه تنها ارج و ارزش عالی در جامعه ما همانا پول است و سایر ارزشها، یا در رتبههای بعدیاند و یا باید قربانی همین بت گردند!
عدالت در اسلام | ۱۲
سخن در این نیست که مردم، عدالت را نمیپسندند، نه هیچکس حتی دزدان و یا سران ستم که استعمارگران باشند نیز هنگام تقسیم غنائم در میان خودشان، به عدالت توصیه میکنند. پس همگان عدالت را دوست میدارند، ولی اکنون در روابط اجتماعی ما سازوکاری حاکم است که نتیجهاش همین حال و روزی است که مشاهده میشود.
عدالت در اسلام | ۱۱
حکومت آن است که حضرت امیر به ابن عباس میگوید که «به قدر این کفشِ بیقیمت هم پیش من نیست»[12] آنکه هست؛ اقامه عدل است، آن چیزی که حضرت امیر ـ سلام الله علیه ـ و اولاد او میتوانستند درصورتیکه فرصت بهشان بدهند، اقامه عدل را به آنطوری که خدای تبارک و تعالی رضا دارد انجام بدهند، اینها هستند، لکن فرصت نیافتند.
عدالت در اسلام | ۱۰
نظام اسلامی وقتی میتواند بر سر پا بایستد که از جهات گوناگون اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و... مستقل باشد. بنابراین، داشتن اقتصادی پویا و خودکفا شرط استقلال کشور است و چنین زمینهای فراهم نمیگردد، مگر با روش عادلانه و دلسوزانهی فرد فردِ جامعه، تنها خودسازی و عدالت است که میتواند مانع سودجوییها و منفعتطلبی افراد بهویژه سردمداران جامعه باشد.
عدالت در اسلام | ۹
به ناچار برای مردم حاکم و امیری، خوب یا حتی بد، ضروری و لازم است که در سایه حکومتش، مؤمن به عمل صالح بپردازد و کافر از منافع زندگیاش بهرهمند گردد و مردم تا دم مرگ در آسایش باشند و فیء و بیتالمال به وسیله او جمعآوری و با دشمن جنگ شود و راهها امن گردد و به کمک او ضعیف از قوی، حقش را بگیرد و نیکوکاران در راحت و رفاه باشند و از شر بدکاران آسایش داشته باشند.
عدالت در اسلام | ۸
عدل در قرآن، آنجا که به توحید یا معاد مربوط میشود، به نگرش انسان به هستی و آفرینش، شکل خاص میدهد و به عبارت دیگر، نوعی «جهانبینی» است؛ آنجا که به نبوت و تشریع و قانون مربوط میشود یک «مقیاس و معیار» قانونشناسی است و به عبارت دیگر، جای پایی است برای عقل که در ردیف کتاب و سنت قرار گیرد و جزء منابع فقه و استنباط به شمار آید.
عدالت در اسلام | ۷
باید همه فکر این معنا را بکنیم که رژیممان را رژیم اسلامی بکنیم. رژیم اسلامی به این است که این افرادی که در کار هستند، این افرادی که در این رژیم سر کار هستند، فرض کنید مشغول به خدمتگزاری هستند کارمندهای دولتی همهشان، هر کدام آنجا که کار میکنند، کارشان کار اسلامی باشد. این فکر نباشد که حالا که این اداره، آنجایش خراب است، خوب، بگذار اینجایش هم خراب باشد! حالا که آن آدم آنجا خلاف میکند، خوب، بگذار اینجا هم خلاف بکند. همه مکلفیم، همه ما.
عدالت در اسلام | ۶
دو نامه از حضرت علی(ع) موجود است که حضرت، ضمن راهنماییها و سفارشها میفرماید: «در مواردی با صلابت و قاطعیت و شدت رفتار کن و در مواردی با نرمش؛ بدیهی است اگر حاکم همهجا و همیشه با نرمش رفتار کند، مردم به اوامر او، گوش نمیدهند و اگر همیشه با شدت و خشونت رفتار کند، ملت آزرده میگردد.
عدالت در اسلام | ۵
بسیاری، عدل را به مساوات معنا کردهاند. این معنا از روایات هم استفاده میشود، ولی نه همه جا، بلکه در موارد خاصی رعایت عدالت به رعایت مساوات است؛ مثلاً در تقسیم بیتالمال که کار زمامداران است و یا قضاوت بین متخاصمین که کار قاضیان است و سایر داوریها، ولی در مواردی رفتار یکسان، ظلم و غیرمعقول است
عدالت در اسلام | ۴
گاهی نظر روایات به تبیین عدالت فقهی است که در «شاهد» یا «امام جماعت» لازم است و آن ملکهای است که مانع ارتکاب کبیره و اصرار بر صغیره میگردد. عدالت به این معنا صفت و خصلت نیکویی است مثل تقوا، اخلاص، ورع و عفت و گاهی نظر روایات به عدالت اجتماعی یا حکومتی است که همین قسم، محل بحث ماست.
عدالت در اسلام | ۳
به نظر ما عدالت یک مفهوم عقلانی است و با عقل میتوان به بررسی و ارزیابی آن پرداخت. قرآن، تعریفی از این اصطلاح ارائه نمیدهد و با این کار و در واقع، عدالت را یک مفهوم انسانی تلقی میکند که برای قوه عقلانی بشر قابل وصول است و در هیچ جای قرآن نیامده که عدل چیست، ولی در موارد متعدد دستور رفتار عادلانه را به بشر صادر نموده و این دلیل آن است که بشر با عقل خویش قوه تمیز عدالت از ظلم را دارد.
عدالت در اسلام | ۲
عادل کسی است که به راستی و درستی به وظایف قانونی خود عمل کند و از افراط و تفریط بپرهیزد تا ضمن تمتع از حقوق حقه خود، کسی در اثر اعمال خودسرانه او از حقوق قانونی خویش محروم نشود.
عدالت در اسلام | ۱
یکی از صفات حقتعالی، عدل است که هم در دنیا و هم در مقام پاداش و جزا در آخرت، با آفریدگان به عدالت رفتار میکند و احکامش هم عادلانه است. همچنین در پیامبر و امام و جانشینانشان عدالت را شرط میدانیم و عدل را جزء اصول مذهب می شماریم.