پایگاه اطلاع رسانی دفتر نشر فرهنگ و معارف اسلامی مسجد هدایت

فهرست مطالب- ویژه‌نامه معصومین(ع)
ارتباط قلبى انسان با نعمت‌های خداوند
پندهای امام صادق(ع) | ۳۵

ارتباط قلبى انسان با نعمت‌های خداوند

براى مثال، اگر مى‌خواهیم نوجوانى را كه در آغاز تكلیف است تربیت كنیم، باید با او با آرامى و نرمى رفتار نماییم و شرایطى را فراهم آوریم كه نسبت به امور معنوى رغبت و تمایل پیدا كند. رغبت به امور مادى، طبیعى است و احتیاج به تعلیم و تربیت ندارد، مربى باید سعى كند كه متربى به تدریج رغبت به امور معنوى را جایگزین رغبت به امور مادى نماید.
رابطه‌ی مؤمن با دنیا و مادیات
پندهای امام صادق(ع) | ۳۴

رابطه‌ی مؤمن با دنیا و مادیات

در سیره و احوالات پیغمبر اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع)، حتى زاهدترین امامان(ع)، آمده است كه آن بزرگواران سالى ده‌ها برده آزاد مى‌كردند. برده آزاد كردن كار آسانى نیست. درست است كه امروز برده‌اى نیست تا قیمت آن در بازار معلوم شود، ولى اجمالاً قیمت و ارزش یك انسان را مى‌توان تصور كرد؛ آن هم انسانى كه یك عمر در اختیار یك فرد قرار مى‌گیرد تا او از كار، توانایى‌ها، مهارت‌ها و هنرهایش استفاده كند.
کمک کردن حضرت زهرا(س) به دیگران
فرهنگ سخنان حضرت فاطمه زهرا (س) | ۵۱

کمک کردن حضرت زهرا(س) به دیگران

پس از غصب خلافت و پیدایش ماجراهای تلخ و مصیبت بار در مدینه، حضرت امیرالمؤمنین علی(ع) همراه با فاطمه‌ی زهرا(س)، برای بیداری مردم، و دفاع از حقوق مسلم خویش، شبانه به منازل مهاجر و انصار رفته اتمام حجت می‌کردند، خیلی‌ها عذر بدتر از گناه می‌آوردند که چرا شما زودتر از دیگران امامت خود را مطرح نکردید؟ و اجازه دادید دیگران به صحنه بیایند؟ حالا دیگر کاری از پیش نمی‌توان برد.
وصیت‌ حضرت زهرا(س) به حضرت علی(ع)
فرهنگ سخنان حضرت فاطمه زهرا (س) | ۵۰

وصیت‌ حضرت زهرا(س) به حضرت علی(ع)

به نام خداوند بخشاینده و مهربان، این وصیت‌نامه فاطمه، دختر رسول خداست، در حالی وصیت می‌کند که شهادت می‌دهد، خدایی جز خدای یگانه نیست و محمد(ص) بنده و پیامبر اوست و بهشت حق است و (آتش) جهنم حق است و روز قیامت فرا خواهد رسید و شکی در آن نیست و خداوند مردگان را زنده و وارد محشر می‌کند.
وصیّت‌های سیاسی حضرت زهرا(س)
فرهنگ سخنان حضرت فاطمه زهرا (س) | ۴۹

وصیّت‌های سیاسی حضرت زهرا(س)

وقتی وفات کردم هیچ کس را اطلاع نده مگر ام سلمه و ام ایمن و فضه را از زنان، و از مردان دو فرزندم حسن و حسین(ع) و عباس و سلمان و عمار و مقداد و اباذر و خذیفه را خبر کن.
وصیت‌های شخصی حضرت زهرا(س)
فرهنگ سخنان حضرت فاطمه زهرا (س) | ۴۸

وصیت‌های شخصی حضرت زهرا(س)

وقتی من وفات کردم، تو غسل و کفن مرا به عهده گیر و بر من نماز بگزار و مرا درون قبر قرار ده، دفنم کن و سنگ قبر را بر روی قبرم گذار و خاك بر آن ریز و آن را هماهنگ نما.
لزوم هوشیارى در برابر سخنان تملق‌آمیز | تقویت روحیه‌ی انتقادپذیرى
پندهای امام صادق(ع) | ۳۳

لزوم هوشیارى در برابر سخنان تملق‌آمیز | تقویت روحیه‌ی انتقادپذیرى

ما همان‌طور كه احتیاج داریم واقعیت‌هاى خارجى را بشناسیم و از حوادثى كه پیرامون ما رخ مى‌دهد آگاه شویم، باید از موقعیت خودمان در اجتماع نیز آگاه باشیم و بدانیم حركاتى كه انجام مى‌دهیم و سخنانى كه مى‌گوییم چه تأثیر و یا عكس‌العملى در جامعه دارد. این كار موجب مى‌شود تا ما به اشتباه خود پى ببریم و آن را تصحیح كنیم و اگر لغزشى مرتكب شده‌ایم آن را جبران نماییم.
ناملایمات زندگى دنیا
پندهای امام صادق(ع) | ۳۲

ناملایمات زندگى دنیا

كسى كه در عمر خود هیچ نوع سختى و مریضى ندیده باشد اصلا پیدا نمى‌شود. گرفتارى‌هاى طبیعى و اجتماعى كمابیش براى هر كسى پیش مى‌آید. بشر همواره در تلاش است تا از راه وسایلى كه تدارك مى‌بیند خود را از گرفتارى‌ها و ناملایمات زندگى در امان نگه دارد.
سخن حضرت زهرا(س) درباره مقام مادر
فرهنگ سخنان حضرت فاطمه زهرا (س) | ۴۷

سخن حضرت زهرا(س) درباره مقام مادر

حضرت زهرا(س) به کودکان و فرزندان سفارش ارزنده‌ای نسبت به مقام والای مادر دارد و یادآور حدیث معروف رسول خدا(ص) است که فرمود: «بهشت زیر پای مادران است.»
چگونه رفع اضطراب‌ کنیم؟
پندهای امام صادق(ع) | ۳۱

چگونه رفع اضطراب‌ کنیم؟

ما باید سعى كنیم این روحیه را در خود تقویت كنیم كه، اعتمادمان قبل از هر چیز به خدا باشد. البته این سخن بدین معنا نیست كه هیچ كارى انجام ندهیم و از هیچ وسیله‌اى استفاده نكنیم و به انزوا و خلوتى نشسته و انتظار داشته باشیم كه خدا همه چیز را درست كند، بلكه سخن در این است كه بدانیم سر‌رشته‌ی كار و اختیار عالم به دست خدا است. خداوند عالم، بدون اسباب مادى هم مى‌تواند نیازهاى ما را برطرف كند، اما حكمت او اقتضا كرده كه این اسباب در كار باشد و ما در معرض هزاران آزمایش و امتحان الهى قرار بگیریم تا زمینه‌ی رشد و تكامل معنوى ما فراهم شود.
معجزات حضرت فاطمه(س)
فرهنگ سخنان حضرت فاطمه زهرا (س) | ۴۶

معجزات حضرت فاطمه(س)

در روزگار سخت جنگ‌های صدر اسلام و قحطی و گرسنگی، اکثر مردم مدینه با مشکلات فراوانی زندگی می‌کردند، و رسول گرامی اسلام سخت گرسنه بود، و شب و روز برای مساکین و فقرا تلاش می‌کرد، و گاهی سنگ بر شکم مبارك می‌بست، تا درد گرسنگی قابل تحمل باشد. در آن روزهای سخت، روزی درب خانه‌ی فاطمه را کوبید و فرمود: «دخترم آیا چیزی در منزل داری که رفع گرسنگی نمایم؟»
راه رسیدن به جوار الهی
پندهای امام صادق(ع) | ۳۰

راه رسیدن به جوار الهی

درجات بهشت بسیار زیاد است به‌گونه‌اى كه‌ قابل ‌شمارش ‌نیست. دربرخى از روایات، تعداد درجات بهشت برابر با تعداد آیات قرآن ذكر شده است؛ یعنى بیش از شش هزار درجه. البته این‌كه فاصله‌ی درجات را چقدر حساب كنیم خود بحثى دیگر است. از این‌رو، مؤمنان بهشتى هم، از نظر مقام و مرتبه تفاوت زیادى با یكدیگر دارند.
انواع مشکلات زندگی حضرت زهرا(س)
فرهنگ سخنان حضرت فاطمه زهرا (س) | ۴۵

انواع مشکلات زندگی حضرت زهرا(س)

حضرت زهرا(س) مشکلات اقتصادی و سختی‌های بچه‌داری را با صبر و بردباری تحمل می‌فرمود، و نزد کسی افشا نمی‌کرد، گاهی که رسول خدا(ص) مصرانه می‌پرسید: «چرا رنگ تو پریده است؟ چرا رنگ فرزندانم حسن و حسین دگرگون شده است؟»
خلوص در محبت
پندهای امام صادق(ع) | ۲۹

خلوص در محبت

باید اذعان كرد كه این، كارى است بس مشكل، به خصوص كه انسان بخواهد همه دوستى‌ها و دشمنى‌هایش این‌گونه باشد. با این همه، در مراتب كمال و سیر و سلوك، انسان مى‌تواند و باید سعى كند به مرحله‌اى برسد كه نه تنها اعمال ظاهریش، نماز و روزه و انفاقش، كه محبت و كینه‌اش نیز براى خدا باشد.
انواع مبارزه‌ی منفی حضرت زهرا(س)
فرهنگ سخنان حضرت فاطمه زهرا (س) |۴۴

انواع مبارزه‌ی منفی حضرت زهرا(س)

پس از آن که آب‌ها از آسیاب افتاد، و هر چه خواستند روا داشتند، در روزهای واپسین حیات دختر پیامبر(ص)، برای جلب افکار عمومی، ابوبکر و عمر به فکر عیادت و دلجویی از حضرت زهرا(س) افتادند و زبان به عذر خواهی گشودند، و فکر می‌کردند که حضرت زهرا(س) با آنان دشمنی خصوصی دارد...
گناه مغفور و نیکی مقبول | تعریف «ریا» در معارف اسلامی
پندهای امام صادق(ع) | ۲۸

گناه مغفور و نیکی مقبول | تعریف «ریا» در معارف اسلامی

البته نیت الهى در كار داشتن نیز مراتب دارد كه در یكى از جلسات گذشته به مناسبت اشاره‌اى به آن داشتیم، ولى به هرحال هریك از این مراتب را كه داشته باشد، چون اصل نیت درست است، خداوند آن را قبول مى‌كند. در مقابل، كار ریایى هر قدر هم كه مهم باشد، حجم زیادى داشته باشد و براى انجام آن زحمت زیادى كشیده شده باشد، خداى متعال هرگز آن را قبول نخواهد كرد.
ضرورت حفظ هویت شیعى
پندهای امام صادق(ع) | ۲۷

ضرورت حفظ هویت شیعى

عبادت مخصوص افرادى است كه گوشه‌اى نشسته‌اند، براى پیرزن‌ها و پیرمردهایى است كه دستشان به جایى نمى‌رسد و از این‌رو، وقتشان را با خواندن قرآن و دعا و گفتن ذكر پر مى‌كنند! این اشتباهى بزرگ است كه كسى به بهانه‌ی انجام تكالیف اجتماعى، از مسایل عبادى غافل شود. هیچ كس از برنامه‌هاى عبادى و خودسازى بى‌نیاز نیست.
انواع مبارزات سیاسی
فرهنگ سخنان حضرت فاطمه زهرا (س) |۴۳

انواع مبارزات سیاسی

ابوبکر و عمر، پس از تقویت حکومت خویش و سرکوبی مخالفان، برای جلب افکار عمومی به فکر دلجویی از حضرت زهرا(س) و جبران اشتباهات گذشته افتادند، و با تلاش فراوان همراه با امام علی(ع) به خدمت آن یگانه دخت پیامبر رسیدند سلام کردند. عذر خواهی نمودند که: «گذشته‌ها گذشت و اشتباهاتی تحقق یافت، به هر حال شما دختر پیامبر رحمت، باید گذشته‌ها را نادیده انگارید و ما را عفو فرمایید».
نشانه‌های شیعیان
پندهای امام صادق(ع) | ۲۶

نشانه‌های شیعیان

شاید اگر ما جاى آنان بودیم و سه مرتبه درِ خانه‌ی امام مى‌رفتیم و اجازه‌ی حضور نمى‌یافتیم، خسته مى‌شدیم و برمى‌گشتیم، ولى آنان چون عاشق بودند، ایستادند و استقامت كردند تا سرّ مطلب را دریابند. حضرت به این وسیله آنان را تربیت كردند و به آنان فهماندند كه صِرف داشتن محبت اهل بیت(ع) كافى نیست...
دیدگاه حضرت زهرا(س) درباره حق مالکیت خصوصی
فرهنگ سخنان حضرت فاطمه زهرا (س) |۴۲

دیدگاه حضرت زهرا(س) درباره حق مالکیت خصوصی

هر فردی سزاوارتر است به سواری از اسب خویش، و اداره‌ی خانه و خانواده خویش و نماز خواندن در منزل خویش. مگر فردی که مردم درخواست نماز جماعت از او داشته باشند.