درسنامه شماره ۲۴
پیامبران الهی مأمورانی هستند که همیشه در مسیر راه به مسافران هشدار میدهند و خواب آلودگان را فریاد میزنند که برخیزند و از توقّفهای وسط راه آنچه نیاز دارید برگیرید، چرا که وقتی به مقصد رسیدید در آنجا تهیّه وسائل مورد نیاز امکان ندارد، و از آن مهمتر اینکه بازگشت در این مسیر نیز ممکن نیست.
درسنامه شماره ۲۳
هر انسانی از ابتدای وجود تا تعیین سرنوشت ابدی خود باید 6 منزل و جایگاه را طی کند: 1ـ صلب پدر؛ 2ـ رَحِم مادر؛ 3ـ دنیا؛ 4ـ خانه قبر؛ 5ـ صحرای قیامت و آخرت؛ 6ـ بهشت و یا جهنّم و فقط جایگاه ششم ابدی و همیشگی است و بقیه این منازل همه موقّت میباشد.
درسنامه شماره ۲۲
گاهی خداوند اجابت دعا را به تأخیر میاندازد تا اجر و پاداش درخواست کننده بیشتر گردد و عطای آرزومندان را فزونتر کند. به بیان دیگر خداوند اجابت دعای بندهاش را به تأخیر میاندازد تا بیشتر بر در خانهی او باشد و نتیجهی فزونتری نصیب او گردد و این نتیجهی علاقهای است که خدا به او دارد.
درسنامه شماره ۲۱
پسرم بدان کسی که گنجینهها و خزینههای آسمانها و زمین به دست اوست و در اختیار اوست به تو اجازه داده است که به درگاه او دعا کنی و ضمانت کرده است که دعای تو را مستجاب کند و آن کس خدای متعال است.
درسنامه شماره ۲۰
عدّهای روز قیامت باید سنگینی بار گناهان دیگران را هم حمل کنند و این عدّه کسانی هستند که در گمراهی و انحراف مردم نقش داشتند و اینها باعث شدند که مردم به راه کج و غیرمستقیم بروند و اهل گناه بشوند.
درسنامه شماره ۱۹
حضرت امیر میفرماید: «وَ اعْلَمْ اَنَّ اْلاِعجابَ ضِدُّ الثَّوابِ وَ آفَۀُ اْلاَلْبابِ» پسرم بدان عُجب و خودپسندی و غرور ضدّ راستی و درست اندیشی و آفت عقل است.
درسنامه شماره 18
حضرت امیر(ع) به فرزندش امام مجتبی(ع) میفرماید: ای فرزندم من به تحقیق تو را از این عالم دنیا و حالات او مطّلع کردم و باخبر ساختم و این نکته را به تو متذکّر ساختم که دنیا محلّ گذر و عبور است. انسان از ابتدا تا تعیین سرنوشت ابدی او باید 6 منزل را طی کند؛ 1ـ صلب پدر 2ـ رحم مادر 3ـ دنیا 4ـ قبر 5ـ قیامت 6ـ جهنم یا بهشت.
درسنامه شماره ۱۷
اگر خداوند شریک و همتایی داشت باید آثار ملک و قدرت و سلطنت او در جهان ظاهر میگشت در حالی که هر چه در این عالم هست و ما دقت بیشتری میکنیم به وحدت آن بیشتر پی میبریم جهان مجموعهی واحدی است با قوانین یکسان که بر سرتاسر آن حکومت میکند و این وحدت که از ساختمان اتمها گرفته تا کهکشانهای عظیم همه تحت قانون واحدی به حیات خود ادامه میدهند.
درسنامه شماره 16
حضرت امیر(ع) به فرزندش امام حسن(ع) میفرماید: پسرم بدان هیچکس از خدا همچون پیامبر اسلام خبر نیاورده است و هیچکس مثل رسول اکرم(ص) احکام خدا را بیان نکرده است. بنابراین پیغمبر اسلام را به عنوان رهبر خود بپذیر و در طریق نجات وی را قائد خود انتخاب کن.
درسنامه شماره ۱۵
در جهان بیش از یک مبدأ و یک فاعل و یک مؤثّر وجود ندارد در این عالم هر چه هست از سوی خداوند است زندگی و مرگ صحت و بیماری تلخ و شیرین نعمت و ابتلاء فقر و ثروت و خوشی و ناخوشی و از این قبیل حوادث، و تمام این امور حکیمانه است چه بفهمیم و چه نفهمیم.
درسنامه شماره ۱۴
حضرت علی(ع) میفرماید: «اَخْرِجُوا اِلَی الله بِما افْتَرَضَ الله عَلَیْکُم مِنْ حَقِّه وَ بَیَّنَ لَکُمْ مِنْ وَظائِفِه» با عمل به واجبات خودتان را از زیر دِیْن خدا خارج کنید و آن وظایف را که خدا برای شما روشن کرده است آنها را عمل کنید تا مدیون خداوند از دنیا نروید.
درسنامه شماره ۱۳
برترین علوم و دانشها که یک پدر باید به فرزند خودش یاد بدهد این است: 1ـ تعلیم قرآن و تفسیر آن 2ـ اعتقادات اسلامی و دینی صحیح 3ـ احکام حلال و حرام در رتبه اول و بقیه احکام در رتبه دوم.
درسنامه شماره ۱۲
زندگی چیزی جز تجربه نیست اگر کسی از تجارب دیگران بهره بگیرد در اعمال و رفتار آنها و نتایجی که از عملشان گرفتند دقّت کند و در اخبار عبرتانگیزی که از آنها به یادگار باقی مانده فکر کند و در آثار باقی مانده آنها به نظر عبرت نگاه کند عمری به درازای بشریت پیدا میکند و گوئی از روز اول خلقت حضرت آدم(ع) تا کنون زنده بوده است.
درسنامه شماره ۱۱
یک نوع عقوبتهای الهی وجود دارد که به دلهای مردم میرسد و نوع دیگری از عقوبتها به بدن انسان میرسد. به عنوان نمونه: سختی در امر زندگی و معیشت، سستی در امر عبادت و بندگی و هیچ بندهای وجود ندارد که به مثل قساوت قلب، عقوبت شده باشد، تمام اینها عقوبت الهی است.
درسنامه شماره ۱۰
امام صادق(ع) فرمود: هر بنده مؤمنی از خداوند طلب خیر کند، خداوند خیر او را برایش فراهم میسازد اگر چه بیفتد در یک امری که خوشایند او نیست.
درسنامه شماره 9
پیامبر فرمود: بر هر مسلمانی طلب علم واجب است و خداوند طالبین علم را دوست میدارد. امام صادق(ع) میفرماید: مقصود از علمی که رسول خدا فرمود بر هر مسلمانی طلب آن واجب است «هُوَ عِلْمُ التَّقْوَی وَالْیَقِینِ».
درسنامه شماره 8
هر مسلمانی موّظف است که هم خودش عامل به واجبات و ترک حرام باشد و هم دیگران را به ادای واجبات امر و از ارتکاب گناهان نهی کند. حالا اگر فرضاً کسی خودش اهل عمل نیست آیا وظیفه امر به معروف و نهی از منکر ندارد و از گردن او ساقط است؟
درسنامه شماره 7
آنها که ایمان آوردند و هجرت کردند و با اموال و جانهای خود در راه خدا جهاد کردند در نزد خدا مقامشان برتر است و اینان رستگارند.
درسنامه شماره 6
هر کس دنیای خود را آباد کند آخرت خود را خراب و ویران میسازد، و هر کس آخرت خود را اصلاح کند به تمام آرزوهای خود خواهد رسید، در سلسله دستورات اسلامی برای اصلاح انسان که در نتیجه اصلاح آخرت را به دنبال دارد، تأکید فراوان شده است که باطنها را اصلاح کنیم که بسیار مهم است مبادا روز قیامت مشخّص بشود ظاهر ما غیر باطن ما بوده و این سبب ذلّت و رسوایی ما میشود.
درسنامه شماره 5
امام صادق(ع) فرمودند: وقتی به تشییع جنازه میروی تصور کن که تو خود به جای این میّت قرار گرفتهای و تو را به سوی قبر سیر میدهند پس مواظب باش که چه توشهای برای آن روز مهیّا کردی و با چه پسانداز و ذخیرهای به سوی قبر میروی.