روزه، تمرین پرهیزکاری | ۲۰
برای اینکه وداع تو حقیقی باشد باید بیشتر به آن توجه کرده و با توجه به اینکه شهر الله است و مهمانی خدا در آن صورت میگیرد، خود را با آن هماهنگ کرده و مقام آن را بشناسی و به اندازه فضل و نعمتی که برای تو داشته آگاه باشی و متناسب با نیکیهایی که با تو داشته، با آن رفتار کنی. باید بدانی که او وسیله نجات تو از جهنم و رسانیدن تو به بالاترین درجات بهشت است.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۱۹
واجبات دیگر کاربردی منحصر به فرد دارد؛ مثلاً نماز در همان دایره وجوبی خودش اقامه میشود و کاربردی در سایر فرمانها یا نافرمانیها ندارد، اما روزه دایره وسیعی را در برمیگیرد؛ صرف وجوب برای خودش نیست. جریمه خودش و ترک بسیاری از عبادتها و ارتکاب بعضی از تخلفها با روزه است. برای مثال اگر کسی ظهار کند، یکی از جریمههایش روزه است.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۱۸
احیاء فقط به بیداری و احیاناً دعا خواندن و قرآن بر سرگرفتن نیست، بلکه به توصیه بعضی بزرگان باید قلب خود را احیا کنیم و زنده بداریم که این کلمات از قلب ما صادر شود. دعاها و نمازها را با حضور قلب بخوانیم و فقط لقلقه زبان نباشد. در این شبها باید سعی کنیم حضور قلب را تمرین و تجربه کنیم. کمیّت و تعداد دعا را بر کیفیت آن ترجیح ندهیم. اخلاص در دعا، پشیمانی قلبی از گناهان و قصورها و تصمیمگیری برای آینده در این شبها سرلوحه عملمان باشد.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۱۷
تلاوت قرآن در ماه رمضان جایگاه ویژه و ثواب فراوانی دارد، اما مهمتر از آن فهم و تدبر در قرآن است. منظور از فهم قرآن این است که اجمالاً بداند قرآن از انوار خداست و در روایات صورتهایی از قرآن و شفاعت آن آمده، درصورتیکه با حضور قلب باشد و هنگام قرائت آن سعی کند که در آن تدبر کرده، اشارات و نکاتش را بفهمد.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۱۶
اگر به دعای افتتاح، ابوحمزه، دعاهای روزهای ماه رمضان یا دعاهایی که در تعقیبات نمازها آمده و امثال آن با دقت و تأمل و به عنوان درس نگاه کنیم، دنیایی از حکمت و موعظه و درخواستهایی دنیایی و اخروی در آن مییابیم. هم چگونه خواستن و چه خواستن را به ما میآموزند و هم سرشار از معارف هستند که هر تشنهای را سیراب میکنند.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۱۵
کرامت مخصوص فرشتگان است، اما در قرآن خداوند خطاب به انسانها میفرماید: روزه بگیرید تا کریم بشوید؛ یعنی باتقوا بشوید. تقوا محور کرامت است، آنگاه انسان کریم میشود که گناه نکند. برای اینکه با کرامت او سازگار نیست، نه برای اینکه جهنم میرود و نه برای اینکه بهشت برود، بلکه چون انسان است، گناه نمیکند.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۱۴
انسان نمیتواند این فایدهها، بهویِژه فایدهی نخست (فکر کردن) را به روشنی درک کند. تفکر در عمل مانند نتیجه است و غیر آن مانند مقدمات است، چون فکر حرکت است و غیر فکر مقدمه و آمادگی برای حرکت؛ به همین دلیل درباره تفکر روایت شده است: یک ساعت تفکر، بهتر از هفتاد سال عبادت است.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۱۳
به برکت ماه رمضان، برای مسلمان فرصتی پیش میآید که باید از آن برای تقویت حیات معنوی و نشاط مادی خود استفاده کند. یکی از درسهای بزرگی که در خلال دعا و روزه و تلاوت قرآن در این ماه باید آن را فرا گیریم و استفاده کنیم، این است که با چشیدن گرسنگی و تشنگی به یاد گرسنگان و محرومان و فقرا بیفتیم.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۱۲
روزه برای تثبیت اخلاص و دوری شیطان، بر بندگان خدا تکلیف شده است. این دو از عوامل مهم احیای حقوق در حیات انسان است، زیرا نداشتن اخلاص و قرارگرفتن در دام شیطان، باعث تعدی به نفس و نوعی تجاوز به حریم قلب است. حقِ نفسِ انسان، سیردادن به سمت کمال و حق قلب، حفظ آن از شوائب مادی و غیرالهی است.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۱۱
تقوا یک ملکه و صفت و نیروی باطنی است که هر کس واجد آن شد، در هر جا و هر حال باشد این نیروی باطنی او را به انجام وظایف دینی و اجتماعی وادار میسازد و از گناهان برحذر میدارد و نفس خویش را مهار میکند. تقوا را میتوان به کنترل نفس و خودنگهدارنده نیز تعریف کرد.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۱۰
روزه ماه مبارک رمضان یکی از بزرگترین عبادتهاست که در فضایل آن دهها حدیث وارد شده است. از قرآن و احادیث استفاده میشود که مهمترین فلسفه تشریع روزه، تحصیل صفت تقواست. تقوا، یعنی خویشتنداری و خودداری از ارتکاب گناه. اگر کسی ماه رمضان را آنگونه که خدا خواسته و در احادیث آمده، روزه بگیرد و از ارتکاب انواع گناه اجتناب نماید، به صفت تقوا متصف خواهد شد.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۹
زاهدان پیرو آیین جین و آیین هندو برای ایجاد آمادگی روحی در خود، برای برخی جشنها و اعیاد روزه میگیرند، همچنین پارسایان آیین جین بهترین مرگ را مرگ در اثر پرهیز کامل از غذا و آب میدانند و بسیاری از آنها داوطلبانه راه روزهداری را در پیش میگیرند تا بدین طریق به زندگی خود پایان بخشند.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۸
روزه عید فطر و عید قربان، روزه یومالشک به نیت رمضان و مجزی نیست از رمضان اگر معلوم شود که از رمضان بوده، روزه ایام تشریق (یازدهم و دوازدهم و سیزدهم ذیحجه) برای کسی که در منی باشد، روزه واجب در سفر مگر سه روز بدل هَدْی و هجده روز بدل بدنه و سه روز برای برآمدن حاجت در مدینه مشرفه، روزه صمت (روزهای که در آن شرط کند که سخن نگوید)، روزه وصال (روزهای که در آن افطار نکند تا سحر یا شب دیگر) و روزه مستحب زن و بنده بدون اذن شوهر و آقا.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۷
خودداری از خوردن و آشامیدن و همخوابی و سخن گفتن و راه رفتن و غیر از آن و چهبسا گفته میشود خودداری از آنچه نفس بدان میل میکند؛ سپس غلبه کرده و در اصطلاح شرع، به معنای خودداری از امور مخصوص از طلوع فجر تا مغرب استعمال میشود.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۶
هیچ ملتی از ملتهای شرک و بتپرست برای بتها روزه نمیگرفتند؛ اگرچه برای بتها نماز میخواندند، قربانی میکردند و مراسم دیگر داشتند، روزه تنها برای خداست و هیچ مشرک و بتپرستی برای تقرب به بت روزه نگرفته است. روزه، فرمانی الهی است...
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۵
انسان در ماه مبارک رمضان به مهمانی خدا میرود و یک فرد جهنمی هرگز نمیتواند در این مهمانی وارد شود؛ لذا باید با دعا و استغفار و توبه خود را لایق ورود در این ماه قرار دهیم تا با قلبی بیکینه و شانهای خالی از بار امانت و حق مردم، در این مهمانی و پذیرایی که با روزهگرفتن و اعمال دیگر همراه است، وارد شویم و از فیوضات آن بهره گیریم.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۴
آنچه شیطان را از ما دور میکند، روزه است که رویش را سیاه میکند. و در جایی دیگر فرمود که خداوند ـ تبارک و تعالی ـ فرموده: روزه برای من است و من جزای آنم (من خود جزای آن را میدهم) و برای روزهدار دو شادی است: هنگامی که افطار میکند و هنگامی که پروردگارش را ملاقات میکند. به خدایی که جان محمد در دست اوست، نَفَس انسان روزهدار نزد خدا از بوی مشک خوشایندتر است.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۳
گفته شده برای اینکه درد گرسنگی و تشنگی را بشناسند، پس بر بیچارگی آخرت پی ببرند و برای اینکه روزهدارِ خاشع و سرافکنده، مزدش را بگیرد. بر آنچه از گرسنگی و عطش متحمل شده، آگاه و صابر باشد. برای آنچه از نابودکردن شهوات در خود به وجود آورده، لایق ثواب گردد و پنددهندهای در آینده برای او باشد و همچنین برای رفع تکلیف و اینکه راهنمایی برای آینده آنها باشد تا آنچه بر فقرا وارد میشود، بشناسند و حقوقی که در اموالشان بر گردن آنهاست، ادا کنند.
روزه، تمرین پرهیزکاری | ۲
در این ماه شما مهمان خدا هستید. مهمان باید کاری بکند که صاحبخانه میکند. مهمان خدایی که «یُطْعِم و لا یُطعَم» است. اگر خدای سبحان میبخشد و نمیگیرد، انسان هم باید در این ماه خویی پیدا کند که ببخشد و نگیرد. چون هیچ دستی بهتر از دست بخشنده و بدتر از دستگیرنده نیست. خوی گدامنشی را خدا دوست ندارد.
روزه؛ تمرین پرهیزکاری | ۱
خداوند شما را به خاطر سوگندهای بیهوده (خالی از اراده) مؤاخذه نمیکند، ولی در برابر سوگندهایی که (از روی اراده) محکم کردهاید، مؤاخذه مینماید. کفاره اینگونه قسمها، اطعام ده نفر مستمند، از غذاهای معمولی است که به خانواده خود میدهید، یا لباس پوشاندن بر آنها و یا آزادکردن یک برده و کسی که هیچکدام از اینها را نیابد، سه روز روزه میگیرد.