در جستجوی علم دین | ۱۷
صراط، راه به سوی معرفت و شناسايی خداست و آن دو صراط است: صراط در دنيا و صراط در آخرت. امّا صراط در دنيا امام واجب الاطاعه است؛ كسی كه او را در دنيا بشناسد و از راهنمايی او پیروی کند، در آخرت از صراطی كه جسر جهنّم است عبور خواهد كرد و كسی كه او را در دنيا نشناسد، در صراط آخرت پايش میلغزد و در آتش دوزخ هلاک میگردد.
در جستجوی علم دین | ۱۶
كسی كه در اصول عقايد در حال شکّ و ترديد است، طبيعی است كه در عمل به شرايع و احكام نيز متحیّر و عاری از اطمينان خواهد بود و بالمآل از آن همه تحوّلات ارتقایی روحی که باید در پرتو عمل به دين نصيبش گردد، تهیدست و بیبهره خواهد ماند و از نيل به سعادت جاودانهی اخروی محروم خواهد گشت.
در جستجوی علم دین | ۱۵
اگر پس از سعی در تحقیق و تلاش به قدر لازم برای شناسایی دین حق، بر اثر قصور در فهم و ادراک حقايق و ناتوانی در حلّ شبهات یا به هر علّت دیگری از شناخت راه حق عاجز شد و همچنان به راه باطل خويش ادامه داد، طبيعی است كه از راه باطل به مقصد حق نخواهد رسيد و به بهشت سعادتی كه منتهیاليه سير در راه حق است نايل نخواهد شد.
در جستجوی علم دین | ۱۴
دین حقّ الهی در هر زمان همان شريعتی است كه به وسيلهی پیامبر معصوم آن زمان به بشر عرضه شده است و غير آن باطل است و راه به سوی خدا نخواهد برد. و انبياء و رسولان خدا(ص) طیّ تاریخ بشری یکی پس از دیگری آمدند و مردم زمان خود را دعوت به دين حق كردند تا زمان ظهور خاتم آنان(ع) فرا رسيد و آخرين مرحله از دين حق به بشر عرضه شد و پس از آن تا پايان عمر جهان دين ديگری از جانب خدا نخواهد آمد و جامعهی بشری نیز جز اسلام راه دیگری به سوی خدا نخواهد داشت.
در جستجوی علم دین| ۱۳
بارالها، از [پرداختن به] کاری که کوشش در انجام دادن آن مرا [از کار اساسیام] باز میدارد بینیازم کن و مرا به کاری وادار که فردا [روز جزا] دربارهی آن مورد بازپرسیام قرار خواهی داد و روزهای [دوران عمر] مرا برای [به دست آورن] آنچه برای آن خلقم کردهای فارغ ساز [تا به آن مشغول گردم و به غیر آن نپردازم].
در جستجوی علم دین |۱۲
بدترين مردم مرد عالمی است كه دنيای خود را بر علم خود ترجيح دهد [علمش را به استخدام دنيا درآورد و آن را وسيلهی نیل به دنیا قرار دهد] و آن را دوست بدارد و دنبالش برود و در راه به دست آوردن آن تا آنجا ساعی و كوشا باشد كه اگر مستلزم حيران ساختن مردم هم باشد ابا نكند.
در جستجوی علم دین | ۱۱
علم به رذایل و فضایل اخلاق و آگاهی از مهلكات و منجیات نفس به تنهایی كافی در تأمین سعادت انسان نیست كه آدمی دلخوش به این باشد كه عالم به تفاصیل علم اخلاق و تقسیمات اصلی و انشعابات فرعی از حكمت نظری و عملی، جنود عقل و جهل و نظایر این مفاهیم و اصطلاحات فنّی و علمی است.
در جستجوی علم دین | ۱۰
بر هر زن و مرد مسلمانی واجب است كه علم عقاید و احكام و اخلاق را تحصیل كند تا از این راه به مقام تزكّی جان نایل آید و جوهر دل او متّصف به صفات فاضل انسانی گردد، كه رسول اعظم حق(ص) مقصود اساسی از بعثت خود را تتمیم مكارم اخلاقی نشان داده ...
در جستجوی علم دین | ۹
بر تودهی مردم که موظّفند در مسائل دین خود از فقیه تقلید كنند، لازم است با جدّ و اهتمام شدید در مقام فحص از این باشند كه آیا شخص مجتهدی كه میخواهند از او در احكام دین خود تقلید كنند، دارای ملکهی تقوا و صیانت نفس و ترک هوی نیز هست یا خیر؟
در جستجوی علم دین | ۸
یكی از افتخارآمیزترین اموری كه در مسألهی تقلید در احكام دینی در مكتب مقدّس تشیّع اعتبار و لحاظ آن به طور لزوم و وجوب شرط شده است، موضوع تقوا و ورع و ملكهی ترک هوی و خوف از خداست كه باید شخص فقیه و مجتهد دارا باشد تا تقلید از وی جایز باشد.
در جستجوی علم دین | ۷
هر كس در یک رشته از رشتههای علمی و فنّی تخصّص و اطّلاع کافی نداشته باشد و در زندگی به امری از امور مربوط به آن علم نیاز پیدا كند، طبعاً به افراد متخصّص در آن علم مراجعه و از آنها نظرخواهی میكند و طبق آن عمل میكند و از این روش در اصطلاح علمی و فقهی تعبیر به تقلید میكنند.
در جستجوی علم دین | ۶
كسی كه بدون داشتن علم و آگاهی لازم و بدون هدایت خاصّ الهی فتوا در دین مردم بدهد، فرشتگان رحمت و فرشتگان عذاب او را لعنت میكنند و بار گناه كسانی كه به فتوای او عمل كردهاند بر دوش وی نهاده میشود.
در جستجوی علم دین | ۵
كلمهی اجتهاد در مذهب ما كه شیعهی امامی هستیم، یک مفهوم منفور و مردود دارد و آن فتوا به رأی خود دادن است و در مسألهای از مسائل دینی بدون استناد به كتاب خدا و سنّت رسول اظهار نظر كردن و رأی خود را حكم خدا دانستن و به عبارتی قانونگذاری در دین خدا كردن...
در جستجوی علم دین | ۴
پس از اعتقاد به صفات كمال خدا كه از جملهی آن، صفت حكمت و رحمت و عدالت است، به لزوم هدایت و تنظیم قانون زندگی انسان و بیان و اجرای آن به گونهی عاری از هرگونه خطا و تخلّف ـ که همان مسألهی نبوّت و امامت توأم با عصمت ـ است اعتقاد پیدا میكند...
در جستجوی علم دین | ۳
تحصیل علم عقاید تا حدّ به دست آوردن اعتقاد قاطعِ جازم به معتقدات، واجب عینی است؛ هر چند دارندهی آن توانا بر دفع شبهات و حلّ تشكیكات نباشد. تحصیل این مقدار از علم بر كلّ افراد مسلمین از مرد و زن، عالم و عامی، واجب است و بر احدی سستی در امر مطلب جایز نیست...
در جستجوی علم دین | ۲
طلب كردن علم و جستجوگر دانش بودن در ردیف دیگر فرایض دینی و واجبات اسلامی ـ همچون نماز و روزه و حجّ و زكات و جهاد و امر به معروف و نهی از منكر ـ یک وظیفهی واجب شرعی و یک تكلیف حتمی اسلامی است.
در جستجوی علم دین | ۱
علم شرفی به آدمی میبخشد كه با داشتنِ آن به هیچ عامل شرفبخش دیگری نیاز نیست. در حالی كه آدم جاهل و نادان، چنان پستی و ذلّت در خویش احساس میكند كه با هیچ عاملی قادر بر رفع آن نمیگردد.