در جستجوی علم دین

هشداری درباره‌ی بیماری تصوّف‌گرایی
در جستجوی علم دین | ۲۵

هشداری درباره‌ی بیماری تصوّف‌گرایی

راستی كه چه برنامه‌ی شيرين و دلچسبی! نه رنج تحصيل علم و درس و بحث می‌خواهد نه زحمت اقامه‌ی برهان و استدلال عقلی و نقلی می‌طلبد! تنها به گوشه‌ای خزیدن و سر در گریبان خود کشیدن و برای تصفیه‌ی قلب و زدودن زنگار از صفحه‌ی دل به ریاضات نفسیّه‌ی مجعوله‌ی مراشد و اقطاب پرداختن و سرانجام با بال پر عشق به سوی حضرت معشوق پر کشیدن و آنچه اندر وهم ناید آن شدن!
سرسپردگی، بدعتی بزرگ و گمراهیِ آشكار
در جستجوی علم دین | ۲۴

سرسپردگی، بدعتی بزرگ و گمراهیِ آشكار

هر كس خدا را از طريقی كه طبق دستور امامِ منصوب از سوی خدا نباشد عبادت كند، هر چند هم خود را در اين راه به رنج و تعب بيفكند، در نزد خدا مقبول واقع نمی‌شود و بلكه اعمالش مورد بغض خدا قرار می‌گيرد و جز گمراهی و حيرت و سرگردانی چيز ديگری عايدش نمی‌گردد.... و اگر به همين حال بميرد، به مرگ كفر و نفاق می‌ميرد...
اجمالی از برنامه‌ی اهل تصوّف
در جستجوی علم دین | ۲۳

اجمالی از برنامه‌ی اهل تصوّف

تصوّف يعنی چه؟ معنای تصوّف به گونه‌ای که نزدیک به فهم عمومی گردد ـ بنا بر آنچه طرفداران آن می‌گويند ـ عبارت است از شناسايی خدا و تقرّب جستن به او از راه رياضت دادن نفس و چشم‌پوشی از لذايذ مادّی و شهوات نفسانی. البتّه در اين كه تهذيب نفس و پاک کردن دل از رذایل اخلاقی و آراستن آن به فضایل، بهترین و بلکه لازم‌ترین راه معرفت خدا و تقرّب به خداست تردیدی نیست و ما نیز پیش‌تر بحث مشروحی در این باب آورده‌ایم.
منشأ پيدايش بسياری از فتنه‌ها در تاريخ اسلام
در جستجوی علم دین | ۲۲

منشأ پيدايش بسياری از فتنه‌ها در تاريخ اسلام

صدها ميليون جمعيّت منحرف از علی، بی‌خبر از حقيقت دينند و دور افتاده از صراط مستقيم حق و سرانجام محروم از سعادت ابدی بی‌پایان. گیرم که شكوه و جلالشان چشم ظاهربينان را پر كند و دل‌ها را بلرزاند كه يک جلوه‌ی دنیایی زودگذری بيش نخواهد بود و هرگز به حيات ابدی و سعادت اخروی نخواهند رسيد.
آیا كشورگشايی از شئون پیامبر است؟ | هدف از بعثت حضرت رسول(ص) چیست؟
در جستجوی علم دین | ۲۱

آیا كشورگشايی از شئون پیامبر است؟ | هدف از بعثت حضرت رسول(ص) چیست؟

طولی نكشيد كه پيامبراكرم(ص) مقابل خيمه‌ی آن مرد كه از خيام قبيله‌ی بنی‌عامر بود رسيد و ايستاد و آنها را به دين و آيين توحيد دعوت كرد. قبيله‌ی بنی‌عامر، چنان كه اشاره كرديم، از قبايل بزرگ عرب بود و دليرمردان رزم‌آور و سلحشوران شمشيرزن بسيار داشت.
خائنان و خادمان اسلام| مفتریان کذاب از نظر قرآن چه کسانی هستند؟
در جستجوی علم دین | ۲۰

خائنان و خادمان اسلام| مفتریان کذاب از نظر قرآن چه کسانی هستند؟

بنابراين، كسانی كه بدون داشتن صلاحيّت اذن و فرمان الهی، خود را جانشين حضرت داعی الی الله(ع) قلمداد كرده‌اند، از نظر قرآن مُفتریان کذّاب و ستمگرترين افراد بشر به حساب می‌آيند و لزوماً مستحقّ سخت‌ترین کیفرها و شديدترين عذاب‌ها هستند؛
سه گروه كه خدا در روز جزا با آنها سخن نمی‌گوید
در جستجوی علم دین | ۱۹

سه گروه كه خدا در روز جزا با آنها سخن نمی‌گوید

البتّه می‌دانیم چون امّت اسلام در مقابل دشمن مشتركی قرار گرفته كه طمع به هدم اساس دين بسته است، طبعاً به حکم عقل لازم است تمام امّت ـ اعمّ از شیعه و سنّی ـ بصفٍّ واحد در مقام دفاع از موجودیّت خود برآیند و متّحداً به مبارزه با آن دشمن مشترک بپردازند.
باب حِطّه و تنها راه نجات امت چه کسانی هستند؟
در جستجوی علم دین | ۱۸

باب حِطّه و تنها راه نجات امت چه کسانی هستند؟

حقيقت آن كه، مثل اهل بيت من در ميان شما همچون مَثَل کشتی نوح است كه هر كس سوار آن شد نجات يافت و هر كه از آن تخلّف ورزید غرق شد و حقیقت آن که، مَثَل اهل بیت من در میان شما مَثَل باب حطّه در میان بنی‌اسرائیل است که هر که از آن داخل شد مورد غفران خدا قرار گرفت.
چرا بايد دين حق از سوی امام معصوم القاء شود؟
در جستجوی علم دین | ۱۷

چرا بايد دين حق از سوی امام معصوم القاء شود؟

صراط، راه به سوی معرفت و شناسايی خداست و آن دو صراط است: صراط در دنيا و صراط در آخرت. امّا صراط در دنيا امام واجب الاطاعه است؛ كسی كه او را در دنيا بشناسد و از راهنمايی او پیروی کند، در آخرت از صراطی كه جسر جهنّم است عبور خواهد كرد و كسی كه او را در دنيا نشناسد، در صراط آخرت پايش می‌لغزد و در آتش دوزخ هلاک می‌گردد.
راه شناسایی دین حق
در جستجوی علم دین | ۱۶

راه شناسایی دین حق

كسی كه در اصول عقايد در حال شکّ و ترديد است، طبيعی است كه در عمل به شرايع و احكام نيز متحیّر و عاری از اطمينان خواهد بود و بالمآل از آن همه تحوّلات ارتقایی روحی که باید در پرتو عمل به دين نصيبش گردد، تهی‌دست و بی‌بهره خواهد ماند و از نيل به سعادت جاودانه‌ی اخروی محروم خواهد گشت.
وضع و حال كافران نسبت به دين حق
در جستجوی علم دین | ۱۵

وضع و حال كافران نسبت به دين حق

اگر پس از سعی در تحقیق و تلاش به قدر لازم برای شناسایی دین حق، بر اثر قصور در فهم و ادراک حقايق و ناتوانی در حلّ شبهات یا به هر علّت دیگری از شناخت راه حق عاجز شد و همچنان به راه باطل خويش ادامه داد، طبيعی است كه از راه باطل به مقصد حق نخواهد رسيد و به بهشت سعادتی كه منتهی‌اليه سير در راه حق است نايل نخواهد شد.
معنای صحیح ایمان به انبیاء و تسلیم و اسلام در پیشگاه خدا
در جستجوی علم دین | ۱۴

معنای صحیح ایمان به انبیاء و تسلیم و اسلام در پیشگاه خدا

دین حقّ الهی در هر زمان همان شريعتی است كه به وسيله‌ی پیامبر معصوم آن زمان به بشر عرضه شده است و غير آن باطل است و راه به سوی خدا نخواهد برد. و انبياء و رسولان خدا(ص) طیّ تاریخ بشری یکی پس از دیگری آمدند و مردم زمان خود را دعوت به دين حق كردند تا زمان ظهور خاتم آنان(ع) فرا رسيد و آخرين مرحله از دين حق به بشر عرضه شد و پس از آن تا پايان عمر جهان دين ديگری از جانب خدا نخواهد آمد و جامعه‌ی بشری نیز جز اسلام راه دیگری به سوی خدا نخواهد داشت.
آيا درجات از دست رفته‌ی روحی جبران‌ناپذير است؟
در جستجوی علم دین| ۱۳

آيا درجات از دست رفته‌ی روحی جبران‌ناپذير است؟

بارالها، از [پرداختن به] کاری که کوشش در انجام دادن آن مرا [از کار اساسی‌ام] باز می‌دارد بی‌نیازم کن و مرا به کاری وادار که فردا [روز جزا] درباره‌ی آن مورد بازپرسی‌ام قرار خواهی داد و روزهای [دوران عمر] مرا برای [به دست آورن] آنچه برای آن خلقم کرده‌ای فارغ ساز [تا به آن مشغول گردم و به غیر آن نپردازم].
بدترين مردم کیست؟ | فرقان یعنی چه؟
در جستجوی علم دین |۱۲

بدترين مردم کیست؟ | فرقان یعنی چه؟

بدترين مردم مرد عالمی‌ است كه دنيای خود را بر علم خود ترجيح دهد [علمش را به استخدام دنيا درآورد و آن را وسيله‌ی نیل به دنیا قرار دهد] و آن را دوست بدارد و دنبالش برود و در راه به دست آوردن آن تا آنجا ساعی و كوشا باشد كه اگر مستلزم حيران ساختن مردم هم باشد ابا نكند.
وجوب تحصیل علم در مسائل اخلاقی
در جستجوی علم دین | ۱۱

وجوب تحصیل علم در مسائل اخلاقی

علم به رذایل و فضایل اخلاق و آگاهی از مهلكات و منجیات نفس به تنهایی كافی در تأمین سعادت انسان نیست كه آدمی‌ دلخوش به این باشد كه عالم به تفاصیل علم اخلاق و تقسیمات اصلی و انشعابات فرعی از حكمت نظری و عملی، جنود عقل و جهل و نظایر این مفاهیم و اصطلاحات فنّی و علمی است.
تحصیل علم در مسائل اخلاقی واجب عینی است
در جستجوی علم دین | ۱۰

تحصیل علم در مسائل اخلاقی واجب عینی است

بر هر زن و مرد مسلمانی واجب است كه علم عقاید و احكام و اخلاق را تحصیل كند تا از این راه به مقام تزكّی جان نایل آید و جوهر دل او متّصف به صفات فاضل انسانی گردد، كه رسول اعظم حق(ص) مقصود اساسی از بعثت خود را تتمیم مكارم اخلاقی نشان داده ...
نامه‌ی امام سجّاد(ع) به ابْن شهاب زُهری
در جستجوی علم دین | ۹

نامه‌ی امام سجّاد(ع) به ابْن شهاب زُهری

بر توده‌ی مردم که موظّفند در مسائل دین خود از فقیه تقلید كنند، لازم است با جدّ و اهتمام شدید در مقام فحص از این باشند كه آیا شخص مجتهدی كه می‌خواهند از او در احكام دین خود تقلید كنند، دارای ملکه‌ی تقوا و صیانت نفس و ترک هوی نیز هست یا خیر؟
عالِم فریب خورده از شیطان
در جستجوی علم دین | ۸

عالِم فریب خورده از شیطان

یكی از افتخارآمیزترین اموری كه در مسأله‌ی تقلید در احكام دینی در مكتب مقدّس تشیّع اعتبار و لحاظ آن به طور لزوم و وجوب شرط شده است، موضوع تقوا و ورع و ملكه‌ی ترک هوی و خوف از خداست كه باید شخص فقیه و مجتهد دارا باشد تا تقلید از وی جایز باشد.
تقلید مقبول و مردود
در جستجوی علم دین | ۷

تقلید مقبول و مردود

هر كس در یک رشته از رشته‌های علمی و فنّی تخصّص و اطّلاع کافی نداشته باشد و در زندگی به امری از امور مربوط به آن علم نیاز پیدا كند، طبعاً به افراد متخصّص در آن علم مراجعه و از آنها نظرخواهی می‌كند و طبق آن عمل می‌كند و از این روش در اصطلاح علمی‌ و فقهی تعبیر به تقلید می‌كنند.
مهم‌ترین شرایط اجتهاد
در جستجوی علم دین | ۶

مهم‌ترین شرایط اجتهاد

كسی كه بدون داشتن علم و آگاهی لازم و بدون هدایت خاصّ الهی فتوا در دین مردم بدهد، فرشتگان رحمت و فرشتگان عذاب او را لعنت می‌كنند و بار گناه كسانی كه به فتوای او عمل كرده‌اند بر دوش وی نهاده می‌شود.