زندگی در پرتو اخلاق | ۱۸
اگر محیط تربیتی ما در کودکی از این نظر محیط ناسالمی بوده، برای جبران آن تلقیناتی که سرچشمهی بدبینی امروز ما شده، از طریق تلقین و مطالعهی حالات نیکان و معاشرت با افراد پاک وارد شده و آثار دوران کودکی را از محیط مغز خود بشوییم، مخصوصاً شرح حال مردان نیک و برجستهی تاریخ را باید زیاد مطالعه کنیم.
آشنایی با وظایف و حقوق زن | ۱۵
اولین کتابی که نوشتم دادگستر جهان بود که در سال 1346 انجام شد. در آن زمان موضوع بهاییها و مبارزه علیه آنها مطرح بود. مسائل مربوط به امام زمان ـ سلامالله علیه ـ مورد سؤال بود و برای جوانها مسئله مهمی بود. من در آن زمان متوجه این نیاز شدم، لذا کتابهایی که در این زمینه بود جمعآوری و مطالعه کردم و دیدم گرچه کتابهای خوبی در این زمینه هست ولی اثر کاملی که جوابگوی نیاز جوانان و اهل تحقیق باشد نیست. از اینرو به فکر نوشتن این کتاب افتادم.
زن مسلمان؛ بایدها و نبایدها | ۱۴
سوده که دادخواهیها و انسان دوستیها و عدالت پروریهای علی(ع) را دیده بود، از مشاهدهی آن همه مظالم و بیدادگریهای فرماندار معاویه به ستوه آمد. از طرفی هم میدید مردان و جوانان قبیله چنان مرعوب بیدادگریهای او شدهاند که انتظار هیچگونه اقدامی از آنها نمیرود! ناچار به فکر افتاد که شخصاً چارهای بیندیشد.
زندگی در پرتو اخلاق | ۱۷
اصولاً تمام انحرافهای اخلاقی تا زمانی که از حدود عادی تجاوز ننموده، مربوط به علم اخلاق است و تنها مربیان اخلاقی باید به درمان آن برخیزند؛ ولی هنگامی که از صورت معمولی ـ که در غالب مردم ممکن است یافت شود ـ خارج شد، در این حالت صورت «بیماری» به خود میگیرد و از موضوع علم اخلاق بیرون میرود. حسدهای افراطی، تکبرهای افراطی، کینهتوزیهای افراطی، خودنماییهای افراطی و مانند اینها همه داخل در این قسمت میباشند.
آشنایی با وظایف و حقوق زن | ۱۴
بنیان خانواده بر این دو اساس پایهریزی میشود و اگر زوجین به خواستهی درونی خود رسیده باشند، کانون خانواده گرم و باصفا و زیبا است. مرد به خانوادهی خود دلگرم و امیدوار است و در تأمین آسایش و رفاه آنان جدیت و فداکاری میکند، زن نیز خودش را موفق و خوشبخت میداند و در شوهرداری، خانهداری و بچهداری تا سرحد فداکاری میکوشد.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۳۴
وقتى بزرگتر شد و قدرت حركت پيدا كرد با حرص به اين طرف و آن طرف مىرود و ميل دارد دست به هر چيزى بزند و همه را به هم بريزد، در اين عمل كنجكاوى و شناخت بيشتر اشيا مىباشد، در اين مورد هم در صورت امكان بايد به او آزادى داد تا تجربه كند و بر معلومات خود بيفزايد و عقل و هوش خود را پرورش داده و تكميل نمايد. البته اشياى خطرناك و شكستنىهاى ارزشمند را بايد از دسترس او خارج ساخت.
زن مسلمان؛ بایدها و نبایدها | ۱۳
آن مرد وقتی به نیشابور برگشت، دید آنهایی که پول به او داده بودند، همه از دینشان برگشتهاند و فَطَحی مذهب[1] شدهاند و تنها شطیطه در مذهب حق باقی مانده است. شطیطه همانگونه که امام(ع) فرموده بود، نوزده روز بعد از بازگشت آن مرد از دنیا رفت و امام(ع) طبق وعمده برای نماز بر جنازهاش تشریففرما شد.
زندگی در پرتو اخلاق | ۱۶
امنیت از نظر قضاوتهای دیگران: یعنی افراد دیگر در محیط فکر خود، او را مورد هجوم افکار و قضاوتهای بد و ناروا قرار ندهند و احترام و شخصیت او حتی در محیط افکار دیگران محفوظ بماند. البته بحث دربارهی هریک از امنیتها نیازمند به گفتگوهای طولانی است که اینجا جای آن نیست؛ منظور در اینجا تنها بحث دربارهی قسم اخیر یعنی امنیت از نظر قضاوتهای دیگران است.
آشنایی با وظایف و حقوق زن | ۱۳
اسلام برای پیشگیری از وقوع این امر، از یک طرف به بانوان توصیه میکند حجاب را رعایت کنند و زینتهای خود را در معرض دید مردان بیگانه قرار ندهند و برای غیرشوهر خود آرایش و دلبری نکنند. از سوی دیگر، به مردان توصیه میکند که به زنان نامحرم ننگرند و از شوخی و شیرینزبانی با آنان بپرهیزند. اگر چشمشان به زنی نامحرم افتاد، تعقیب نکنند و بیدرنگ دیدگان خود را فروبندند.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۳۳
مادر وقتى بچه را در دامن گذاشت و شير داد، او را نوازش مىكند و مىبوسد و در بستر مىگذارد و به كارهاى ديگر خود مشغول مىشود. البته سعى مىكند تا حد امكان در اطراف بچه باشد تا مادر را ببيند و صدايش را بشنود و چنان چه گريه را سر داد اگر از جهت گرسنگى و درد نيست، بگذاريد گريه كند، به تدريج آرام مىشود. كودك از هم اكنون بايد بداند كه او تنها نيست و ديگران نيز حق زندگى و آسايش دارند.
زن مسلمان؛ بایدها و نبایدها | ۱۲
حال نتیجهای که از این آیات میگیریم باید این باشد که رسول اکرم(ص) به امر خدا فرموده است: من دینم را شناخته و پای آن ثابت و محکم ایستادهام و در این راه همهگونه لطمات و صدمات جسمی و روحی را به جان میپذیرم. ما هم مسلمانیم و دنبالهرو همان پیامبریم. ما هم باید در حدّ خودمان چنین باشیم. هم دین خود را بشناسیم و از اصول و فروع آن آگاه گردیم و هم در حفظ عظمت و مکرمت آن به سعی و تلاش جدّی بپردازیم.
آشنایی با وظایف و حقوق زن | ۱۲
اوضاع و شرایط زمان، مکان، جوامع، موقعیت و امکانات افراد در این جهت تفاوت دارد. چنانچه از جهت فردی و اجتماعی ضرورتی وجود نداشت، تک همسری بر چندهمسری ترجیح دارد و در صورتی که چندهمسری در اجتماعی ضرورت داشت یا برای شخص یا اشخاصی خاص لازم بود، زن و مرد باید در تأمین این نیاز همکاری نمایند.
زندگی در پرتو اخلاق | ۱۵
مواردی که بدون وجود مصلحت خاصی غیبت جایز میگردد و مورد آن منحصراً افراد متجاهر به فسق میباشند زیرا مسألهی دادخواهی را اگرچه بعضی در این قسمت شمردهاند، ولی همانطور که اشاره شد این مورد از موارد وجود مصلحت اهم شرعی یعنی گرفتن حق و جلوگیری از ظلم ظالم و حمایت از حق مظلوم میباشد.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۳۲
در كارهايى كه براى كودك دشوار است او را راهنمايى كنيد امّا تبديل به عاملى براى حل كليهی مسائل او نگرديد. ديده شده بعضى از والدين به خاطر علاقهی شديد نسبت به فرزند خود بدون توجه به عواقب وخيم آن، كليهی كارهاى او را انجام مىدهند و به قول معروف اجازه نمىدهند كه دست به سياه و سفيد بزند.
زن مسلمان؛ بایدها و نبایدها | ۱۱
چرا شما این قدر خرج میکنید و هر چند ماهی، بار سفر بسته به عمره و حجّ مستحبّی میروید در حالی که ممکن است آن عمره و حجّتان مقبول در نزد خدا نباشد؟! امّا اگر در همان محلّ کار و بازارتان معاملهی پرسود حرامی پیش آمد و شما آن را برای امتثال امر و نهی خدا ترک کردید؛ یا درهم و دیناری که از مال مردم پیشتان بود؛ آن را برای خدا به صاحبش رد کردید؛ با همین کار بیخرج و بیزحمت خود، ثواب هفتاد هزار حجّ مقبول به دست آوردهاید.
نامه شماره ۲۸
البته لازم به ذکر است که به اعتراف خود ایشان، بنده از لحاظ مالی و اخلاقی هیچ مشکلی ندارم، نمیدانم مسائل اخلاقیاش را به پدر و مادرش بگویم یا نه، اگر نگویم و او را طلاق دهم، چون کسی در جریان نیست، حتماً به فساد (بیشتر) کشیده میشود؛ و اگر بگویم، نمیدانم [که آیا] مدارکم ـ حتی تعهدی که از او همراه با امضا و اثر انگشت گرفتهام ـ برای اثباتش کافی است یا نه.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۳۱
كودك در مدت اين دو سال چيزهاى فراوانى را ياد مىگيرد؛ از قبيل: جويدن غذاى جامد، كنترل و تعادل گردن، سينه خيز حركت كردن، نشستن، ايستادن، راه رفتن، حرف زدن، لبخند زدن، هماهنگ كردن چشمها براى ديدن، شناسايى امور اطراف خود، شناختن مادر و پدر و ديگر نزديكان، توجه به صداها، شناخت رنگها، شناخت و توجه به اعضاى بدن خود، تشخيص آشنا از غريبه، شناخت و تميز مزهها، گرفتن اشيا، بازى كردن، قهر كردن و دهها چيز ديگر.
پوشش زن در اسلام | ۱۲
راهب دعا کرد و راهزن آمین گفت، اتّفاقاً دعا مستجاب شد و ابری آمد و بر سر آنها سایه افکند. هر دو چند ساعت از روز را زیر سایه ابر به سوی مقصد، حرکت کردند، تا بر سر دو راهی رسیدند، راهزن از یک راه، و راهب از راه دیگر رفت، ولی ناگاه راهب دید، ابر بر سر آن راهزن سایه افکنده، به دنبال او حرکت میکند...
آشنایی با وظایف و حقوق زن | ۱۱
در قانون اسلام مرد باید چیزی را به عنوان مهر به همسرش تقدیم کند. کلیهی مخارج زن و فرزندان نیز بر عهدهی مرد است. از اینرو، مرد ناگزیر است با جدّیت کار کند و کلیهی هزینههای زندگی را فراهم سازد. اما زن به کارکردن و پرداخت هزینه زندگی ملزم نیست، حتی اگر اموالی داشت مجبور نیست آنها را صرف زندگی کند، بلکه میتواند برای خود ذخیره نماید و اموالی را که از طریق کسب و کار، یا مهر یا هبه، یا ارث یا هر طریق مشروع دیگری به دست آورد به خودش تعلق دارد و میتواند همه را ذخیره کند.
زندگی در پرتو اخلاق | ۱۴
غیبت در بسیاری از موارد موجب دامن زدن به آتش فتنه و گسترش عداوت و کینه در میان افراد میگردد، زیرا عیوب پنهانی افراد ممکن است تماس با حقوق دیگران داشته باشد و یا لااقل دستاویزی به دست افراد ماجراجو برای انتقام گرفتن و بر باد دادن حیثیت یکدیگر بدهد و همین امر موجب ایجاد خصومت یا تشدید آن میگردد.