معاد در قرآن | ۲۱
شفاعت جزاف و بدون ملاک نخواهد بود، بلکه در صورتی امکان پذیرش دارد که امتیاز ویژهای در شخص مورد شفاعت وجود داشته باشد که بخشیدن او را بر مجازات کردنش ترجیح دهد. شفیع از حاکم در خواست نمیکند که از حکم اولیهاش دست بردارد یا قانون مجازات مجرمین را لغو کند بلکه به برخی از ویژگیهای شخص مورد شفاعت و بزرگواری و مهربانی شخص حاکم و با توجه به مصالح موجود از حاکم میخواهد که از حق حاکمیت و اختیارات حکومتی استفاده کند و به شخص مورد شفاعت ترحم نماید و او را مورد عفو و احسان قرار دهد.
معاد در قرآن | ۲۰
مشکل حسابرسی به حق الناس در قیامت این است که در آنجا چیزی ندارد تا به طلبکاران بدهند؛ مثلاً کسی که اموال مردم را در دنیا غصب کرده یا نفقه زن و فرزندانش را نداده یا شخصی را کشته و دیهاش را نپرداخته یا ضربهای به مظلومی زده و دیهاش را نداده یا زیان مالی به کسی زده و جبرانش نکرده یا از کسی غیبت کرده یا به او توهین و هتک حرمت کرده و راضیاش نساخته است، در قیامت و به هنگام دادرسی چیزی ندارد تا به طلبکاران بپردازد.
معاد در قرآن | ۱۹
نعمتهایی که خدای متعال به بندگانش عطا کرده تا سرمایه اولیه تجارت دنیوی و وسیلهای برای تحصیل زاد و توشه سعادت اخروی او باشد. در قیامت و به هنگام حساب در رابطه با همین نعمتهای گرانقدر سؤال خواهد شد. دنیا واقعاً مزرعه آخرت و محل تجارت بندگان است.
معاد در قرآن | ۱۸
مشرکان و کافران و ستمکاران: این گروه نیز در قیامت با مشاهده نامه عمل خود که تاریک و پر از زشتیها و بدیها و خویهای آزار دهنده است، و نوری در نفس و نامه عملشان دیده نمیشود، به خسران و زیان کامل خود پی میبرند. تکلیفشان روشن است و نیازی به حساب ندارند.
معاد در قرآن | ۱۷
میزان عبارت باشد از نفوس مقدس پیامبران و اوصیای معصوم آنان. این ذوات مقدس چون در علم و عمل هادی مردم هستند خود به مجموعه احکام و قوانین شریعت و ارزشهای اخلاقی عمل میکنند و کمالات انسانی در آنها تجسم یافته است و مردم را به همان سوی دعوت مینمایند. به همین جهت میتوان عقاید، اخلاق، گفتار و کردار پیروانشان را با آنان تطبیق کرد و سنجید بدین صورت میزان اعمال به شمار میروند. در برخی احادیث به همین مطلب اشاره شده است.
معاد در قرآن | ۱۶
هر چه را انسان با حواس خود درک کند اثری در روح و نفس او خواهد گذاشت. و در صحیفه نفس و خزینه مدرکاتش ذخیره خواهد شد. همچنین هر عمل نیک یا بدی را انجام دهد، گرچه بسیار کوچک باشد، اثر آن در صحیفه نفسش ثبت خواهد شد؛ مخصوصاً اعمالی که در اثر تکرار به صورت ملکه و خلق و خوی درآیند. همین خلق و خوی ثابت است که باعث خلود در بهشت یا خلود در دوزخ میگردد.
معاد در قرآن | ۱۵
ده دسته از امت من با سایر مردم تفاوت دارند و به صورتهای مختلف محشور میشوند: بعضی به صورت بوزینه و برخی به شکل خوک در قیامت محشور میشوند. بعضی در حالی که پاهایشان به طرف بالا و صورتشان به طرف پایین است شانههای خود را به زمین میکشند و راه میروند. عدهای کور محشور میشوند و همین گونه راه میروند. برخی کر و لال محشور میشوند و چیزی نمیفهمند.
معاد در قرآن | ۱۴
قرآن کریم معاد را جسمانی و روحانی میداند عموم مسلمانان بلکه پیروان سایر ادیان آسمانی نیز بر همین عقیدهاند؛ بدین معنا که انسان در قیامت با همان شخصیت نفسانی و بدن جسمانی که در دنیا داشته مبعوث میشود. با همان شکل و قیافه و مقدار و رنگ که در دنیا داشته در محضر پروردگار جهان حضور مییابد.
معاد در قرآن | ۱۳
اکنون باید دید صور چیست و دمیدن در آن چگونه است؟ «صور» در لغت به معنای وسیلهای است که برای اعلام آمادگی و احضار سپاه از آن استفاده میشده مانند شیپور. در زمانهای سابق این ابزار از شاخ حیوانات تهیه میشده، ولی به تدریج تغییراتی در آن به وجود آمده است. نفخ در صور نیز به معنای دمیدن در آن و ایجاد صدای شدید میباشد.
معاد در قرآن | ۱۲
گاهی انسان در حال خواب انواع حیوانات درنده و گزنده را مشاهده میکند که به او حمله میکنند، از گزند آنها رنج میبرد، فریاد میزند، ناله میکند و از شدت ناراحتی عرق میریزد، در صورتی که بدن او در بستر آرمیده آسیبی ندیده است. گاهی هم خوابهای شیرین و لذتبخش میبیند و از مشاهداتش لذت میبرد، در صورتی که تن او از این لذتها بهرهای ندارد. برزخ و لذتهای انسان در جهان برزخ میتواند همینگونه باشد.
معاد در قرآن | ۱۱
عالم برزخ و ساکنان آن مادی نیستند ولی جسمانی هستند. مقدار، شکل، طول، عرض و عمق دارند. عالم برزخ از لحاظ رتبهی وجودی فوق جهان طبیعت و محیط بر آن میباشد. انسانها در جهان برزخ، بر طبق اندوختههای دنیوی خود، زندگی خوب یا دشواری را خواهند داشت. پس از عالمِ برزخ عالم یا عوالم دیگری است، به نام عالم یا عوالم عقول مجرده که در فلسفه اشراق وجود آنها به اثبات رسیده است.
معاد در قرآن | ۱۰
بدن انسان دو طرف و دو جنبه دارد: یکی متغیر و متجدد و متبدل و فانی به طوری که آنی به یک حال باقی نمیماند و لا ینقطع اجزای او میمیرد و از نو زنده میشود. ودیگری ثابت و دائم، و اول فرع است، و دوم اصل، اول عرض است و دوم جوهر، و نفس هرقدر در مدارج کمال ترقی و تعالی نمود جنبه حقیقی بدن مصفیتر و قویتر و شدیدتر و لطیفتر میگردد و اتصال وی به نفس بیشتر میشود ...
معاد در قرآن | ۹
احتمال اول مردود است، چون بنابراین فرض، قالب برزخی بدن دنیوی نیست که انسان بوسیله آن کارهای نیک یا عملهای زشت را انجام داده باشد تا استحقاق پاداش خوب یا کیفرهای سخت را داشته باشد. به علاوه، روح انسان بعد از تجرّدِ کامل و ترک بدن دنیوی چه نیازی دارد تا در قالب پیش ساخته برزخی که بدن دنیوی او هم نیست مستقر گردد.
معاد در قرآن | ۸
پیامبر سخنان جبرئیل را با گوش باطن میشنید و با زبان باطن با او سخن میگفت سؤال فرشتگان از میت نیز باید همین گونه باشد. فرشتگان با نفس و روح مجرد میت سخن میگویند. او نیز با گوش جان سؤال فرشتگان را میشنود و با زبان باطن پاسخ میدهد. به همین جهت اگر ضبط صوتی در قبر گذاشته شود صدایی را ضبط نخواهد کرد.
معاد در قرآن | ۷
معلوم است که امر وجودی میتواند آفریده شود نه امر عدمی. جالب این جاست که در آیه مذکور موت (مرگ) قبل از حیات (زندگی) ذکر شده است. آنچه درباره موت و حیات میتوان گفت این که دو مرتبه وجودی نفس انسان هستند. نفس انسان در مرتبه حیات به گونهای است که در ادامه زندگی و کسب کمالات به بدن مادی خود نیاز دارد و از نوعی زندگی مخصوص برخوردار است، ولی بعد از مرگ به گونهای میشود که بدون بدن مادی میتواند به حیات خود ادامه دهد.
معاد در قرآن | ۶
همهی پدیدههای جهان آفریده خدا هستند. نهایت این که دوگونه پدیده و دو نوع ایجاد داریم. مادی و مجرد. خدای متعال پدیدههای مادی را از طریق علل و اسباب به آنها وجود میدهد، از این نوع ایجاد در قرآن به عنوان «خلق» یاد شده و در زمان و به تدریج وجود پیدا میکنند. ولی در ایجادِ پدیدههای مجرد، تدریج و زمان وجود ندارد.
معاد در قرآن | ۵
مثلاً ما آتش خارجی را علت احراق و حریق پنبه را معلول آن میدانیم و میگوییم آتش علت است و احتراق پنبه معلول. ولی علیت صفت زایدی بر آتش نیست. چنین نیست که در خارج آتشی داشته باشیم و وصف علیتی، بلکه عقل انسان است که بامقایسه بین آتش و احتراق پنبه علیت و معلولیت را از آنها انتزاع و بر آنها حمل میکند. علیت در خارج واقعیت دارد ولی نحوه وجود آتش است نه صفتی زاید بر آن.
معاد در قرآن | ۴
موجودات دارای نفس هستند، مثل انواع گیاهان که نفس نباتی دارند، و انواع حیوانات که نفس حیوانی دارند، و انسان که نفس انسانی دارد. در گیاهان گفته میشود: گرچه بدن آنها از عناصر مختلف جمادی مانند آب، هوا، مواد معدنی، املاح، انرژی، انواع فلزات، ترکیب یافته و آنها نفس ندارند ولی با توجه به این که در این ترکیب تازه، آثار جدیدی پیدا شده مانند...
معاد در قرآن | ۳
انسان برای زندگی جاویدان در جهان آخرت آفریده شده است نه برای نابودی و فنا. هدف خدای متعال در آفرینش انسان این بوده که در این جهان با اخلاق نیک و عمل صالح، نفس خویش را پرورش دهد و برای زندگی زیبا و جاویدان در جهان آخرت آماده گردد.
معاد در قرآن | ۲
گرچه پیامبران در طول تاریخ و از جمله حضرت آدم که نخستین انسان بود و ابوالبشر نامیده میشود، در پیدایش عقیده به خدا و زندگی پس از مرگ نقش داشتهاند ولی آنان نیز مخترع این عقیده نبودهاند بلکه از راه بیدار ساختن فطرتها در تحکیم عقاید و تزکیه و تهذیب نفوس میکوشیدند. و چون دعوت آنها بر پایه فطرت استوار بود توفیق مییافتند.