خداشناسی | ۲۱
جهان ماده و مادیات بسیار گسترده است و بشر اطلاعات کامل و درستی از آنها ندارد، اطلاعات ما محدود است به زمین و تعداد محدودی از موجودات زمینی مانند انواع و اصناف گیاهان، انواع حیوانات، انواع معادن، آب، هوا، نور، حرارت، اطلاعات کمی از خورشید و بعضی ستارگان، اما از عالم عظیم و بهتآور کهکشانها، ستارگان ثابت و سیّار، اطلاعات درست و کاملی نداریم. از جهان عظیم و پنهان اتمها نیز اطلاعات درستی نداریم.
خداشناسی | ۲۰
چنانکه در تعریف عبادت گفته شد هر خضوعی، حتی غایت خضوع را نمیتوان از مصادیق عبادت به شمار آورد بلکه خضوعی عبادت است که از روی عقیده به الوهیت یا خالقیت یا ربوبیت معبود صادر شده باشد و به همین جهت سجده فرشتگان برای حضرت آدم، یا به سوی او که خدای متعال بدان فرمان داده و در قرآن آمده از مصادیق عبادت و شرک نبوده است.
خداشناسی | ۱۹
ربّ در لغت به معنای کسی است که چیزی در اختیار او قرار گرفته تا امور آن را اصلاح و اداره کند. تدبیر نیز به همین معناست. به عنوان مثال، چنانچه مزرعهای در اختیار شخصی قرار گیرد که همه امور مربوط را انجام دهد، باغبان به عنوان ربّ و مدبر مزرعه شناخته میشود، باغبان خالق مزرعه نیست بلکه مربی و مدبر آن است. یا اگر ساختمانی را در اختیار شخصی قرار دهند و ادارهی امور آن را به او واگذار کنند او ربّ و مدبر آن ساختمان نامیده میشود. یا انسانی که ادارهی شئون مختلف چارپایانی را بر عهده گرفته ربّ و تدبیر کننده آن محسوب میشود.
خداشناسی | ۱۸
میتوان گفت انسان، گیاه و جماد نیست، آنها نیز انسان نیستند. چنین موجوداتی که در مقام ذات خود وجود ندارند، نیازمند هستند و باید وجود خود را از دیگری بگیرند. در این قبیل موجوداتِ محدود تعدد و تکثر تصور و امکان وقوع دارد. چنان که گفته میشود: انسانها و حیوانها و گیاهان و جمادات.
خداشناسی | ۱۷
محل حوادث واقع نمیشود: تغییر و دگرگونی در وجود خدا راه ندارد، پیر و مریض نمیشود، نسیان و فراموشی ندارد، خواب و خستگی ندارد، از انجام کاری پشیمان نمیشود، زیرا اینگونه صفات ازآثار جسم و ماده هستند، و چون قبلاً به اثبات رسید که خدا جسم و مادی نیست پس این حوادث بر او عارض نمیشوند. بنابراین علم و سمع و بصر و اراده و سایر صفات کمال او باید بگونهای باشند که موجب عروض عوارض نگردند.
خداشناسی | ۱۶
صفات خدا مانند صفات ما ناقص و محدود نیستند. ما چون در ذات و صفات ناقص هستیم نمیتوانیم بدون حواس و آلات جسمانی کاری را انجام دهیم. قدرت داریم ولی بدون استمداد از اعضا و جوارح نمیتوانیم کاری را انجام دهیم. قوه شنوایی داریم ولی بدون گوش و اعصاب نمیتوانیم بشنویم. قوه بینایی داریم ولی بدون کمک چشم و اعصاب نمیتوانیم ببینیم.
خداشناسی | ۱۵
انسان عالم و آگاه را به خاطر علم و آگاهیش برتر و کاملتر از فردی میدانیم که این آگاهی را ندارد، فرد قادر و توانا را به خاطر قدرت و تواناییش برتر از کسی میدانیم که این قدرت و توانایی را ندارد. انسان بینا و شنوا با برخوردار بودن از این دو صفت، کمالی را داراست که انسان نابینا و ناشنوا از این کمال برخوردار نیست.
خداشناسی | ۱۴
انسان بر اساس آن دریافت حضوری، پدیدههای خارج را نیز مورد مشاهده و بررسی قرار میدهد، هرگاه پدیدهای را یافت که وجودش بر پدیدهی دیگری توقف داشت (= وابسته بود)، میفهمد که بین این دو پدیده نیز ارتباط علیت و معلولیت برقرار است و در این صورت حکم میکند پدیدهای که در پیدایش خود به دیگری نیازمند است «معلول» و آن دیگری که موجب پیدایش آن گشته «علت» میباشد.
خداشناسی | ۱۳
به واسطهی نور و حرارت خورشید است که خوشههای زیبای گندم این چنین رشد نموده است، به علت تابش پرتوهای گرم خورشید است که همهی گیاهان و درختان رشد میکنند و برای ما انسانها میوه و غذا میسازند. انواع غذاهایی که ما از آنها استفاده میکنیم به وسیلهی انرژی خورشید درست شدهاند و در حقیقت انرژی خورشید است که در گیاهان و سایر غذاها ذخیره شده و ما از آنها نیرو و انرژی میگیریم.
خداشناسی | ۱۲
در هر میلی متر مکعب خون تقریباً پنج میلیون گلبول قرمز وجود دارد و در بدن هر انسانی در حدود 25000 میلیارد گلبول قرمز وجود دارد، کار گلبولهای قرمز بسیار دقیق و جالب میباشد. گلبولهای قرمز مسئولیت رساندن اکسیژن را به سلولها و گرفتن دی اکسید کربن را از سلولها بر عهده دارند و برای انجام این مسئولیت حیاتبخش مرتباً در رگهای بدن در حرکت و گردش هستند. طول این مسیر بسیار زیاد است.
خداشناسی | ۱۱
هنگامی که به ساختمان ظریف کرهی چشم مینگریم و هنگامی که ارتباط چشم را با اعضای فرعی آن و ارتباط همه را با مغز و ارتباط این مجموعه را با سایر اجزای بدن و ارتباط مجموع بدن را با جهان خارج مورد بررسی و دقت قرار میدهیم همه جهان را یک واحد مرتبط و بزرگ مییابیم که سراسر نظم و همآهنگی است و به وضوح مشاهده میکنیم که این جهان بزرگ را آفریدگاری عظیم، واحد و دانا و تواناست که آن را آفریده و اداره میکند.
خداشناسی | ۱۰
دانستیم که این جسم کوچک از صدها عضو کوچکتر و میلیونها سلول گوناگون درست شده است، که هر یک وظیفهی خاصی را بر عهده دارند و انجام میدهند، چشم به ظاهر جسمی است کوچک و در واقع کارخانه عظیمی است که با دقت و ظرافت مرتباً عکسبرداری میکند.
خداشناسی | ۹
دستگاه گوارش عبارت است از یک لوله که از دهان شروع و به مخرج خاتمه مییابد. غذا در حال عبور از این کارخانه کوچک با صدها هزار فعل و انفعالات ظریف و شگفتانگیز هضم و قابل جذب میگردد، ریزهکاریهای فراوانی به عمل میآید که فرصت ذکر همه آنها نیست به برخی از آنها به عنوان نمونه اشاره میشود.
خداشناسی | ۸
دانههای باران در شرایط مخصوصی به صورت برف در میآیند و چرخ زنان، با نرمی و زیبایی بر زمین مینشینند. برف که برای گیاهان بسیار سودمند میباشد، به تدریج آب میشود و در منابع زیرزمینی ذخیره میگردد، یا در نهرها و رودها به جریان میافتد و در دسترسِ نیازمندان قرار میگیرد و سرانجام به سوی دریا میرود.
خداشناسی | ۷
قرآن هر یک از پدیدههای جهان را آیهای از آیات الهی میداند. آیه به معنای نشانه و علامت است. اگر انسان به پدیدههای جهان آن چنان که هستند بنگرد به وجود آفریدگارشان پی خواهد برد. گرچه قرآن کتاب علوم طبیعی نیست تا از اسرار پدیدههای جهان به تفصیل گفتوگو کند و پرده بردارد و در اختیار انسانها قرار دهد...
خداشناسی | ۶
علتجویی و کنجکاوی در نهاد هر انسانی نهفته است. هر انسانی همواره در تلاش است که از علل پدیدهها آگاه گردد، لذا در مورد هر پدیدهای «چرا و به چه علتى» را مطرح میکند. وی همواره میکوشد تا برای حس کنجکاو و علتجوی خود، پاسخ درست و قانع کنندهای به دست آورد.
خداشناسی | ۵
تحکیمِ پایههای عقاید و انتخاب یک جهانبینی درست، نخستین ضرورت برای یک انسان اندیشمند است، برای هر انسان خردمندی ضرورت دارد که در نخستین مراحل زندگی ـ در ایام جوانی ـ آگاهانه به تحکیم باورهای خویش بپردازد و با استدلال و برهان، پایههای عقاید خود را استوار سازد و بدین وسیله خویشتن را از سرگردانی و تحیر و پیمودن راههای غلط رهایی بخشد.
خداشناسی | ۴
انسان مؤمن، هدف از زندگی و راه نیل به هدف را شناخته و اطمینان دارد که با پیمودن آن طریق به مقصد نهایی و سعادت ابدی خواهد رسید. لذا آرام است و از آرامشی عمیق برخوردار است. چرا آرامش نداشته باشد؟ با این که او خدا را دارد، خدایی که منبع تمام خیرات و خوبیها است چرا اضطراب و نگرانی داشته باشد؟! با این که او یقین دارد که از کمکهای غیبی پروردگارش برخوردار است و تنها و بییاور نخواهد ماند.
خداشناسی | ۳
انسان مؤمن برای حلّ مشکلات تلاش میکند و اطمینان دارد که خدا یار و مددکار مؤمنین است. انسان مؤمن خودش را در جهان تنها و بیمددکار نمیداند، بلکه همواره به امدادهای الهی دلگرم و امیدوار میباشد. یأس و ناامیدی که از دردناکترین حالتهای زندگی است در قلب مؤمن جایگاهی ندارد، چرا مأیوس باشد؟
خداشناسی | ۲
به عقیدهی انسان مؤمن، پیامبران انسانهای پاک و کاملی هستند که برای نشان دادن راه کمال به انسانها برگزیده شدهاند، زیرا که خدای حکیم انسانها را در حال تحیّر و جهالت رها نکرده است، بلکه پیامبران معصومی را برایشان فرستاده و برنامههای لازم را برای زندگی فردی، اجتماعی، سیاسی، مادی و معنوی و دنیوی و اخروی در اختیارشان قرار داده تا انسانها را ارشاد و هدایت کنند و برنامههای حیاتبخش و سعادت آفرین را در اختیار آنها بگذارند.