آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)| ۵۱
یکی از اصول بسیار مهم در اسلام که در گفتار و شیوهی زندگی امامان، در جایگاه ارجمندی قرار دارد، رازداری است که در بعضی موارد از واجبات مؤکّد است و افشاکنندهی آن، گناه بسیار بزرگی را انجام داده و سزاوار مجازات شدید است.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)| ۵۰
یکی از اصول اخلاقی ویژگیهای شیوه زندگی امامان این بود که بر حقیقت و واقعیتها تکیه داشتند و از هر گونه بدعت، فریب، دغل کاری، خرافات و مسائل پوچ و بیاساس دوری میجستند و پیروان خود را به این شیوه دعوت میکردند و با فریبکاران برخورد میکردند.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)| ۴۹
از آنجا که امامان شیعه به سلامتی و بهداشت فرد و جامعه اهمیّت میدادند، برای حفظ سلامتی و رعایت بهداشت و پرهیز از عوامل بیماریزا، دستورهای مفید میدادند که بخشی از آنها به صورت کتابهایی مانند طب الائمه، طب الامام الصادق و طب الرضا و ... جمعآوری شده است.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)| ۴۸
یک از اصول اخلاق که در سراسر زندگی امامان(ع) به طور آشکار و عمیق دیده میشود، رعایت نظافت و بهداشت، پیشگیری و درمان و طب برای حفظ صحت و سلامتی است.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)| ۴۷
یکی از اصول اخلاقی امامان(ع)، رعایت اعتدال در مسائل مختلف زندگی و دوری از افراطوتفریط است. آنان در مسائل اعتقادی، سیاسی، اقتصادی، عبادی و اجتماعی، هرگز راه افراط با تفریط را نپیمودند و معتدل زیستند و رفتارشان با مردم بر اساس اعتدال بود
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)| ۴۶
یکی از اصول اخلاقی امامان که در زندگیشان، فراوان دیده میشود و در همهی زوایای زندگی پربارشان آشکار است، توجّه به نیازهای مردم و برطرف کردن مشکلات و شادمان نمودنشان است.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)| ۴۵
تواضع یعنی تکبّر نکردن، و کوچکی و فروتنی در برابر خدا و رسول خدا و امامان و مؤمنان، و علاقه نداشتن به برتریجویی و چیره شدن است.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)| ۴۴
از ویژگیهای شیوهی رفتاری امامان(ع) این بود که بدون استثنا، افرادی بزرگمنش و بلندنظر بودند، هرگز به امور پست و جزئی اعتنا نداشتند و تنگنظری و گداصفتی به حریم آنان راه نیافت.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)| ۴۳
امامان(ع) از نظر عرفان و اخلاق، در سطح اعلا بودند و نظیر نداشتند. آنان با همهی محدودیتهایی که از نظر مسجد، سخنرانی، تماس با مردم و... داشتند، بدون سروصدا با شیوههای اخلاقی، مردم را میساختند و جذب مینمودند...
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)| ۴۲
استخاره باید در امور مباح باشد، نه مکروه و حرام؛ مثلا اگر کسی استخاره کند سیگار بکشد، چنین استخارهای در مورد مکروه بیمورد است، همچنین در حرام.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)| ۴۱
از گفتار و شیوهی امامان فهمیده میشود بخشی از خواب دیدنها راست است و منبع کشف و شناخت میباشد و دارای تعبیر است. تعبیر آن گاهی سریع رخ میدهد و گاهی سالها بعد آشکار میشود. نباید برای تعبیر خواب، نزد هر کسی رفت.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)| ۴۰
خواب و رؤیا (خواب دیدن) ریشهی قرآنی، تاریخی، روایی و علمی دارد. هرگز صحیح نیست از کنار آن، بیاعتنا عبور کنیم. اصولاً خواب از نشانههای وجود خدا و قدرت الهی است و میتوان از این طریق، به یکی از راههای خداشناسی دست یافت...
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)/ ۳۹
امامزادگان احساس میکردند مکتب تشیّع باید تبلیغ شود و به همه جا برسد. آنان در این راستا تلاش خستگیناپذیر نمودند. بسیاری از آنان در این مسیر، با ایثار و فداکاری به شهادت رسیدند. یکی از برجستگیهای زندگی توانمند آنان این بود که در تشیّع ایرانیان، نقش به سزایی داشتند.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)/ ۳۸
پس از امامان، نباید نقش امامزادگان را در تحکیم و گسترش دین فراموش کرد. هیچ کس پس از پیامبر(ص) و امامان، مانند امامزادگان بر ما حق ندارند. قهرمانان برجسته از یاران امام حسین(ع) که سخاوتمندانه در راه اسلام، شهد شهادت نوشیدند امامزاده بودند.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)/ ۳۷
در شیوهی زندگی امامان، یکی از برجستگیها این بود که عنایت خاصی به داشتن فرزند و تربیت او بر اساس صحیح داشتند. از همان آغاز میکوشیدند نهاد فرزند بر اساس توحید و ایمان باشد، بعد چون باغبانی آگاه و دلسوز که در پرورش نهال کوشا است، در پرورش معنوی فرزند میکوشیدند.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)/ ۳۶
امامان الگوی جامعه هستند و شیعیان، آنان را فرزندان جسم و روح پیامبر(ص) میدانند. به عقیدهی شیعه، شیوهی زندگیشان مورد تأیید پیامبر(ص) است و مصداق کامل «اُولیالامر» هستند که خداوند ما را به اطاعت و پیروی آنان فرمان داده است.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)/ ۳۵
کمترین مرتبهی امر به معروف و نهی از منکر آن است که انسان در قلب خود، نیکوکاران را دوست بدارد و گنهکاران را دشمن بدارد.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)/ ۳۴
یکی از اصول مشترک شیوهی زندگی امامان این بود که هرگز بیاعتنا نبودند و بر جامعه نظارت داشتند و به دو فریضهی بسیار مهم «امر به معروف و نهی از منکر» اهمیّت میدادند و با شیوههای مختلف و در ابعاد گوناگون به هدایت مردم پرداخته، با هر گونه مظاهر فساد، مبارزه و پیکار مینمودند.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)/ ۳۳
امامان شیعه در شیوهی زندگی خود، بسیار مراقب بودند زندگی متوسط را رها نسازند و پیروانشان را اینگونه تربیت میکردند، مبادا مسلک شوم صوفیگری تأیید گردد.
آموزههای اخلاقی و رفتاری امامان شیعه(ع)/ ۳۲
امامان شیعه نه به راه افراط و رفاهطلبی رفتند، نه راه تفریط و دوری از مواهب و نعمتهای الهی، بلکه اصل را بر زندگی متوسط قرار دادند و از نعمتهای حلال الهی در حد امکان استفاده میکردند، ولی نه آن که دلبسته باشند و اسیر زرق و برق و تجملات شوند.