پیامهای عاشورا| ۳۷
اهل بیت امام حسین(ع) در سفر کربلا، منادی این متانت و عفاف بودند، هرچند سپاه کوفه به حریم آنان بیحرمتی کردند و در دوران اسارت، آنان را در مضیقهی وسایلِ پوشش قرار دادند، ولی همین که آن آزادزنان از معترضان سرسخت به این بیحرمتی بودند دلیل دیگری بر اهمیّت و قداست حفظ حجاب و عفاف، حتّی در بدترین شرایط اجتماعی و مضیقههای تحمیلی است.
پیامهای عاشورا| ۳۶
زنان حاضر در عاشورا، برخی از اولاد علی(ع) بودند و برخی جز آنان، چه از بنیهاشم یا دیگران. از فرزندان امیرالمؤمنین(ع) میتوان از زینب، ام کلثوم، فاطمه، صفیّه، رقیّه و امّ هانی نام برد. سکینه و فاطمه نیز دختران سیدالشهدا(ع) بودند که در نهضت مشارکت داشتند.
پیامهای عاشورا| ۳۵
مسأله، مسألهی گریه نیست، مسأله، مسألهی تباکی نیست، مسأله، مسألهی سیاسی است که ائمّه با همان دید الهی که داشتند، میخواستند که این ملّتها را با هم بسیج کنند و یکپارچه کنند، از راههای مختلف اینها را یکپارچه کنند تا آسیبپذیر نباشد.
پیامهای عاشورا| ۳۴
مرگ برای حق، در راه حق و شهادت در این راه، عزّت است و انسان را شجاعت و بیباکی میبخشد. آنگونه که علیّ اکبر، پس از خوابی که امام حسین(ع) در راه کربلا دید، از او پرسید: مگر ما بر حق نیستیم؟ فرمود: چرا. گفت: پس ما از مرگ در راه حق، باکی نداریم...
پیامهای عاشورا| ۳۳
دین، جز آنچه در آیات و روایات آمده است، باید در «صحنهی عمل» جامعهی اسلامی تجسّم یابد. صِرف انتساب به دین، بیآنکه در متن زندگی فردی و اجتماعی مسلمانان حضور کارساز داشته باشد، کافی نیست و همان «اسلام شناسنامهای» خواهد بود.
پیامهای عاشورا| ۳۲
برای موفّقیت آمیز بودن هر حرکت انقلابی، باید «پیام» آن به دیگران برسد و روشنگری اذهان عمومی، سبب جلب افکار بدان سمت گردد، یا با تبیین ماهیّت یک نهضت، جلوی تحریفها و کتمانها و سوء برداشتها گرفته شود.
پیامهای عاشورا| ۳۱
حماسهآفرینان عاشورا، بیهدف و کورکورانه به کربلا نیامده بودند. آنان اهل بصیرت بودند، هم نسبت به درستی و حقّانیت راه و رهبرشان، هم به اینکه وظیفهشان جهاد و یاری امام است، هم شناخت دشمن و حق و باطل. این در کلام و شعار و رجز امام و یاران شهیدش مشهود است.
پیامهای عاشورا| ۳۰
در دنیایی که القاء فکر یا مبارزه با یک اندیشه یا ترویج یک فرهنگ، با برنامهریزی و تدبیر انجام میگیرد و کارهای بدون برنامهریزی و آیندهنگری چندان ثمربخش و مؤثّر نیست، الهام از حادثهی عاشورا برای بهرهگیری از چنین شیوههایی در القاء تفکّر عاشورایی ضروری است.
پیامهای عاشورا| ۲۹
در میان حوادث تاریخ، «عاشورا» و «شهدای کربلا» از ویژگی خاصّی برخوردارند و صحنه صحنهی این حماسه ماندگار و تک تک حماسه آفرینان عاشورا، الگوی انسانهای حقطلب و ظلمستیز بوده و خواهد بود، همچنان که «اهل بیت» به صورت عامتر، در زندگی و مرگ، در اخلاق و جهاد، در کمالات انسانی و چگونه زیستن و چگونه مردن، برای ما سرمشقاند.
پیامهای عاشورا| ۲۸
مقصود از آزمون در اینجا، امتحان کردن یاران و آزمودن همراهان در یک حرکت انقلابی و اصلاحی است. وارد یک صحنهی مبارزاتی شدن، جز با یاران و همراهانی آزموده و امتحان داده، به موفقیّت نمیرسد.
پیامهای عاشورا| ۲۷
خدا حق است و شرک و شرکا باطل. اسلام حق است و کفر و نفاق، باطل. حضرت رسول(ص) و امامان(ع) حقّند و مخالفانشان باطل. عدالت و صدق، حقّ است و جور و فریب، باطل. حکومت اسلامی حقّ است و سلطههای طاغوتی باطل.
پیامهای عاشورا| ۲۶
حیات جامعهی اسلامی به حساسیّت مردم نسبت به احکام خدا و نظارت عمومی در امور والیان و مسئولان و مردم عادی است. به این مسأله مهم اجتماعی از بُعد مکتب، «امر به معروف و نهی از منکر» گفته میشود که از واجبات دینی بر عهدهی هر مسلمان است.
پیامهای عاشورا| ۲۵
فلسفهی سیاسی اسلام و طرح مکتب برای مدیریّت جامعه، به صورت «ولایت» است. معیارهای دین برای زمامداران، ملاکهای ارزشی است. در دوران پیامبر و ائمّه، حکومت از آنِ آنان است و در عصر غیبت، حق «ولیّ فقیه» که نمایندگی از معصوم دارد.
پیامهای عاشورا| ۲۴
طبق آنچه قرآن کریم تبیین میکند، «حق» ماندگار و استوار است و «باطل» رفتنی است و ناپایدار.[1] مؤمن نیز از آنجا که بر محور حق زندگی میکند، هرچند به ظاهر ضعیف و محروم و منزوی شود، ولی «دولت جاوید» از آن اوست، چرا که به چیزی دل بسته که ماندگار است.
پیامهای عاشورا| ۲۳
از اینکه امام حسین(ع) حرکت تاریخی خویش در عاشورا را برای مردم اسوه و الگو معرفی میکند: «و لکم فیّ اُسوةٌ» ضرورت درس آموزی و عبرتگیری از این حادثه روشنتر میشود.
پیامهای عاشورا| ۲۲
در نبردهای اسلامی، پیش از آنکه زبان سلاح به میان آید، «اتمام حجّت» میشود و با آیات و بیّنات، راه از چاه بازشناسانده میشود تا اگر جنگی پیش آمد، یا قومی به خاطر عملکرد زشت خویش گرفتار عذاب الهی شدند، از پیش حجّت بر آنان تمام شده باشد و نگویند که چشم و گوشمان بسته بود.
پیامهای عاشورا| ۲۱
با این توضیح، عنوانِ پیام تاریخی عاشورا تنها شامل پیامهای صریح عاشورا به تاریخ آینده نمیشود، بلکه شناخت نیروی نهفته در بطن حادثه برای الهامگیری در زندگی فردی و اجتماعی و درسهای روشنگر به آیندگان را نیز در بر میگیرد.
پیامهای عاشورا| ۲۰
آنچه مهمترین عامل ماندگاری نهضت عاشورا در طول قرون و اعصار است، جوهرهی اخلاص در نهضت عاشوراست. خداوند، وعده فرموده که عمل مخلصان و تلاش مخلصانه را تباه نکند و اجر دنیوی و اخروی آنان را کامل عطا کند.
پیامهای عاشورا| ۱۹
اهل بیت(ع) در مقابل خواست خدا و تقدیر او کاملاً راضی بودند و این را برای خود، کمال میدانستند و با پشتوانهی «رضا»، هر مشکل و بلا و مصیبتی را صبورانه و عاشقانه تحمّل میکردند. در مسائل اجتماعی نیز هرگز پسند و رضایت مردم را بر رضای الهی ترجیح نمیدادند...
پیامهای عاشورا| ۱۸
عاشورا، مظهری روشن از «یاد خدا» است که در گفتار و رفتار و حالات امام حسین(ع) و یاران او دیده میشود. این خصلتِ دست پروردگان مکتب قرآن است که هرگز خدا را در هیچ حالی از یاد نمیبرند.