شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۳۲
بارالها، بر محمّد و آل او رحمت فرست، همچنانكه به وسیلهی او، ما را [به راه حق] هدایت كردی و بر محمّد و آل او رحمت فرست، همچنان كه به سبب او ما را [از جهل و ضلالت] رهایی بخشیدی و بر محمّد و آل او رحمت فرست، آنچنان رحمتی كه ما را در روز رستاخیز و در روز نیازمندی به تو شفاعت نماید.
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۳۱
پس چگونه انسان مجرم با تمام توجّه به آن همه از گناهان و معاصی كه اقرار كرده و میكند، توانایی این همه گفتار و تضرّع از خود به درگاه خدا نشان دهد؟ انسان گنهكار شرمسار كجا و اینچنین زبانآوریها كجا؟
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۳۰
امام(ع) در این قسمت از دعا، از خدا تقاضا میكند كه با من به «فضل و کرم» معامله فرمای تا مورد عفوت واقع شوم و به طریق «عدل» از من حساب مكش كه محكوم به عقوبتت میگردم.
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۲۹
مقصود از «خطرات» كه جمع «خَطْرة» است آن چیزهایی است كه در دل خُطور میکند؛ خواه خطوری که بدون سابقه و ابتدائاً به دل برسد یا مطالبی که سابقاً آنها را میدانسته و مجدّداً به یاد آورده است و همین خاطرههاست كه منشأ افعال انسان میگردد.
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۲۸
انسانى كه بر اثر شکست در برابر شهوات، ترتیب اثر به علم و دانایى خود نداده و همچون نادانِ غیرآگاه از عواقب شوم یك كار، اقدام به آن كار نماید، در واقع او را در عِدادِ عالمان نباید به حساب آورد و از زمرهی آگاهان نباید شمرد!
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۲۷
هرگز شخص «تائب» نمىتواند تكیه به توبه و تصمیم و ارادهى خود نموده و خود را براى همیشه خلاص شدهى از دام و كمند شیطان و نفس امّارهی خویش بپندارد؛ بلكه علىالدّوام باید در حال خوف و تضرّع به درگاه خدا بوده و از او توفیق تحفّظ از گناه و بقاى بر حال توبه را مسئلت دارد...
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۲۶
فراموش كردن گناهان، از شقاوت انسان است و موجب گرفتاریها در روز جزا بهخصوص اگر با حقوق النّاس توأم باشد و حقّى از حقوق مالى یا عِرضى مردم به تباهى كشیده شده باشد كه تدارك آن در روز حساب بسى دشوارتر از تدارك دیگر معاصى خواهد بود...
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۲۵
چه بسا اعمالى كه در واقع موجب انحطاط روح آدمى و سبب دورى وى از خدا بوده و در گذشتهی عمر از وى صادر شده است، امّا خود او توجّه به آن نداشته و آنها را به صورت یك سلسله اعمال نیك انجام داده و احیاناً مدّتى مدید نیز اشتغال به آنها داشته است!
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۲۴
آنان كه به زنان پاكدامن نسبت زنا مىدهند در حالتی كه آنها زنان باایمان و بیخبر از آن نسبت مىباشند، در دنیا و آخرت طرد و لعن شده [از رحمت حق] بوده و براى آنان شكنجه و عذابى بزرگ است.
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۲۳
اگر طغیان انسان را نسبت به عظمت و جلالت ساحتِ اقدس حضرت حق ـ جلّ جلاله ـ بسنجیم، مطلق عصیان انسان در محضر خدا گناه بزرگ و معصیت «كبیره» است، و درآن نظر اصلاً «صغیره» مفهوم درستى ندارد و بلكه خود این تعبیر نیز در حدّ خود تصغیر مقام كبریاى خداوندى محسوب گشته، معصیتى «كبیره» مى باشد.
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۲۲
باید دانست كه همین «یأس از رحمت حق» اعظم گناهان است و هیچ گناهى از جهت سدّ باب نجات به پاى آن نمیرسد و لذا شیطان بىایمان نیز پس از شكست خوردن از راههاى دیگر، رو به این در آورده و از این طریق، آدمیرا به شقاوت و بدبختى میكشاند.
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۲۱
توبه و كیفیت آن بر حسب اختلاف گناهانى كه از انسان صادر شده است، مختلف میباشد و لذا نخست باید توجّهى به اقسام «گناهان» نمود و سپس راه خروج از جوّ، هر قسمی از آن اقسام و طریق اصلاح تبعات فاسدهی آن را كه همان «توبه» است، ارائه نمود.
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۲۰
به هوش آیید اى عزیزان! تا فرصتى باقى است دربارهی خود بیندیشید و تا سموم گناهان، جوهر جان را متلاشى نكرده و كار از دست اطبّاى قلوب بیرون نرفته و شمع «ایمان» خاموش نگشته است، دست به كار «توبه» شوید و خود را از ورطهی هولناك محرومیت از رحمت حق برهانید.
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۱۹
آیا میدانید كه مالك دوزخ هرگاه بر آتش خشم كند، از خشم او آتش [به جوش و خروش آمده] بعضى از آن بعضى دیگر را میمالاند [و بر روى هم میغلطند] و هرگاه آن را زجر كند [و بانگ بر آن زند] بر اثر زجر او ناله كنان در میان درهاى دوزخ میجهد؟
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۱۸
انسان وقتى پى برد و آگاه شد كه غذایى كه خورده است مادهی سمّى مهلك بوده و اگر ساعاتى چند تأخیر در علاج كند تمام امعاء و احشائش متلاشى گشته و سرانجام به وضع فجیع و دردناكى خواهد مُرد طبعاً ندامتى سخت هراسانگیز از خوردن آن غذا در جانش پدید میآید و آنگاه با شتاب و اضطراب تمام به تخلیهی معده از آن مادّهی شوم میپردازد.
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۱۷
وبه در لسان شرع، عبارت است از ترک گناه به خاطر زشتی آن و پشیمانی بر آنچه در گذشته واقع شده است و تصمیم بر ترک بازگشت به آن گناه در آینده و جبران نمودن اعمال متروكهای كه از طریق اعاده قابل جبران است و هرگاه این چهار مطلب با هم مجتمع شوند، تمام شرایط توبه حاصل میشود.
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۱۶
انسان در طول عمر دنيویاش به هرگونه كه زندگی كرده و هر صورت خاصّی که به قلبش داده است، در لحظهی مرگ با همان صورت قلبی خويش میميرد و انتقال به عالم برزخ پيدا میكند و به هنگام حشر نيز به همان صورت قلبی موقع مرگ از قبر برمیخيزد و در موقف عرض عمل حاضر میشود.
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۱۵
دل انسان به حكم صفا و لطافت خاصّی كه در جوهر ذات خود دارد، تأثّر سریع از ارتكاب گناه پیدا كرده و همچون صفحهی آیینه که بر اثر دَم و نَفَس آدمی تیره میشود تیره و تار میگردد...
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۱۴
نیت كه عبارت از عزم و تصمیم قلبی انسان نسبت به انجام هر عملی است، در واقع روح و حقیقت آن عمل محسوب میشود و به همین جهت، ملاک و معیار در «جزا» نیز همان نیت و انبعاث قلبی انسان نسبت به اعمال میباشد كه اگر خالص از برای خدا باشد، دارای «ثواب» و موجب ارتقای درجات «قُرب» میگردد...
شرح دعای سی و یکم صحیفه سجادیه| ۱۳
«صلوات» علاوه بر بركات و خیرات فراوان كه عاید فرستندهی صلوات میسازد و او را مشمول رحمات بیپایان خدا میگرداند، در ازدیاد كمالات رسول و آل رسول(ع) و رفعت درجات و ارتقای مقامات آن مقرّبان درگاه خدا نیز تأثیر مسلّم دارد...