امامت و امامان (ع) | ۲۰
مهمترين دليل امامتِ امامانِ دوازدهگانه نصب امام پيشين است. امامى كه قبلاً به وسيله پيامبر به امامت منصوب شده مىتواند همانند پيامبر، امام بعد از خودش را شناسايى و به مردم معرّفى كند. چون از علوم و اطلاعات پيامبر برخوردار است و معصوم شناس مىباشد. و توصيههاى لازم را از پيامبر يا امام پيشين دريافت نموده است. امامت امامان دوازدهگانه همينگونه انجام گرفته، چنان كه اسناد و مدارك آن در كتب حديث و كلام به ثبت رسيده است مىتوانيد مطالعه كنيد. ما نيز در اين كتاب از همين روش استفاده خواهيم.
امامت و امامان (ع) | ۱۹
پيامبر اكرم در احاديث مذكور از وجود دوازده خليفه صالح از قريش بعد از خودش خبر داده كه اگر به حكومت برسند موجب عزت و سربلندى اسلام و مسلمين خواهند شد. و بر پژوهشگران پوشيده نيست كه اين تعداد خليفه نه بر خلفاى راشدين قابل تطبيق است نه بر خلفاى بنى اميه و بنى مروان و نه بر خلفاى بنى عباس و نه با ضمّ و تركيب بعضى با بعض ديگر. تنها وجه قابل توجيه ائمه دوازدهگانه شيعيان اماميه باقى مىماند كه همهی آنان از قريش بودهاند.
امامت و امامان (ع) | ۱۸
در اين جا تذكر اين نكته را لازم مىدانم كه علما و بزرگان دين بايد توجه داشته باشند كه در اين زمان و زمانهاى گذشته و زمانهاى آينده افرادى شياد و سودجو بوده و هستند كه در فرصتهاى مناسب به ويژه ايام بحرانى و بروز مشكلات اجتماعى، قشر عوام و ساده لوح را هدف قرار مىدهند و با ذكر داستانهاى اميدوار كننده و خوابهاى بىپايه و خبرهاى ضعيف و غير موثّق و برخى كارهاى دروغين و غير عادى و مديحه سرايىهاى دروغين، مردم عوام و ساده لوح را فريب مىدهند.
امامت و امامان (ع) | ۱۷
در ادارهی برخى از امور جهان، مانند روزى رساندن به مردم، نزول باران، برآوردن حاجتها، شفاى بيماران، رفع گرفتارىها، آمرزش گناهان، آن بندگان برگزيده الهى را شريك خدا قرار داده اند، بر ايشان قربانى و نذر و نياز مىكردهاند. برخى از مدعيان تشيّع اظهار محبت و ولايت صورى نسبت به اهل بيت(ع) را جاىگزين عمل به تكاليف دينى نموده و از عمل به واجبات و ترك محرمات شانه خالى مىكنند.
امامت و امامان (ع) | ۱۶
سيرهی پيامبر و امامان نيز همين گونه بود، به هنگام نياز به طور مستقيم به خداى متعال مراجعه مىكردند و هيچگاه به ديگرى توسل نمىجستند. و توسل به غير از خدا را موجب عدم استجابت دعا مىدانستند. هيچگاه به مردم نمىگفتند: براى قضاى حاجتهاى خود به ما توسل جوييد...
امامت و امامان (ع) | ۱۵
در فلسفه و كلام اين مطلب نيز به اثبات رسيده كه علوم وحيانى از سنخ علوم مفهومى و حصولى نيست كه به وسيلهی حواس ظاهر از خارج گرفته شود بلكه حقايقى است نورانى كه به وسيلهی فرشته وحى در باطن ذات پيامبر افاضه و اشراق مىشود، و با چشم باطن آنها را مشاهده مىكند و با گوش باطن استماع مىنمايد. چون چنين است مرتكب خلاف و گناه نمىشود و معصوم است.
امامت و امامان (ع) | ۱۴
مودت، محبت و حبّ به معناى دوست داشتن مىباشند. محبت حالت نفسانى است كه دراين حالت نفسانىِ شخص محبّ نسبت به محبوب خود، يك نوع جذبهی درونى پيدا مىكند كه درك كردنى است ولى قابل توصيف نيست. محبت داراى مراتب مختلفى است كه مرتبهی اعلاى آن عشق ناميده مىشود، محبت مىتواند نسبت به اشخاص يا اشياء باشد اما به هر حال بى ملاك نيست.
امامت و امامان (ع) | ۱۳
چنانكه ملاحظه مىفرماييد رسول خدا(ص) در اين حديث على(ع) را به عنوان ولى يعنى اختياردار يعنى حاكم مسلمانان معرفى كرده است. و در بعض تعبيرات «فعلى مولاه» آمده كه به همين معناست ولى و مولا در لغت به معناهاى مختلف آمده اما مناسبترين آنها در اين جا معناى اولى به تصرف، اختياردار و حاكم مىباشد.
امامت و امامان (ع) | ۱۲
با اين كه هوا بسيار گرم و سوزان بود ولى پيامبر براى انجام فرمان الهى در آن سرزمين فرود آمد. به حاجيانى كه جلوتر رفته بودند اعلام كرد برگردند، و به آنان كه عقب قافله بودند دستور داد سريعتر حركت كنند. وقتى همه گرد آمدند، بر فراز منبر بالا رفت و خطبهی مفصلى خواند كه به خطبهی غدير معروف است.
امامت و امامان (ع) | ۱۱
علاوه بر آنان، عايشه همسر پيامبر و ام سلمه زوجه آن حضرت، و عمر فرزند ابى سلمه و پرورش يافته خانهی پيامبر، و زينب پرورش يافته منزل پيامبر و ثوبان غلام آزاد شده آن حضرت، و واثلة بن اسقع خدمتگزار منزل آن حضرت كه از خواص و نزديكان رسول خدا بودهاند اين حادثه را براى ديگران نقل كردهاند. اين افراد را مىتوان به عنوان شاهدان عينى اين حادثه معرّفى كرد.
امامت و امامان (ع) | ۱۰
عصمت پيامبر و امام بدين معنا نيست كه عوامل معصيت در وجودشان نيست و قدرت ارتكاب گناه ندارند. يا اين كه اگر قصد معصيت كردند خداى متعال به طور مستقيم يا به وسيلهی فرشتهها از آنان سلب اختيار مىكند، بلكه معصومان نيز مانند ساير مردم داراى غريزهی شهوت و غضب مىباشند و مىتوانند كارهاى زشت را انجام دهند ولى در عين حال از گناه اجتناب مىورزند.
امامت و امامان (ع) | ۹
گفتنى است كه احكام ولايى رسول خدا هيچگاه از روى هوا و هوس و بدون ملاك و ضابطه صادر نشده بلكه همواره از علم به مصالح واقعى و به منظور رعايت آنها سرچشمه گرفته كه با وحى و الهام با آنها آشنا بوده و از خطا و اشتباه و عصيان نيز مصونيت كامل داشته است. در قرآن مىگويد: همنشين شما، نه گمراه شده، نه به راه كج رفته است، از روى هواى نفسانى سخن نمىگويد، سخن او جز وحى نيست كه فرشتهاى نيرومند به او تعليم داده است.
امامت و امامان (ع) | ۸
پيامبر گرامى اسلام در درك اصول عقايد، يعنى خداشناسى، معاد و نياز ضرورى انسانها به ارسال پيامبران از جانب خداى متعال، از عقل كامل خود استفاده مىكرد و از طريق تفكر و انديشه عقلانى بدين حقايق ايمان داشت. بنابراين مىتوان گفت: پيامبر اكرم حتى قبل از بعثت به اصول عقايد ايمان داشته و از كفر و شرك منزّه بوده است. گفتنى است كه ايمان عقلانى غالباً از حد مفهوم و علم حصولى فراتر نمىرود گرچه به حد يقين هم رسيده باشد.
امامت و امامان (ع) | ۷
درك پيامبر اكرم از خداشناسى، توحيد، صفات جمال و جلال او با درك ما از اين معارف، متفاوت و بسيار عالىتر و عميقتر مىباشد، چون علم او حضورى و شهودى است و علم ما حصولى و مفهومى. اگر پيامبر اكرم از زندگى پس از مرگ، معاد، و بهشت و دوزخ خبر مىداد، با چشم باطن جايگاه واقعى آنها را مشاهده مىكرد، آنگاه از آنها خبر مىداد، مفاهيم و مدركات ذهنى او از حقايق عينى آنها سرچشمه مىگرفت.
امامت و امامان (ع) | ۶
عرض كردم: يا رسول الله! مىترسى فراموش كنم؟ فرمود: از اين جهت نمىترسم، چون از خدا خواستهام كه تو را حافظ علوم قرار دهد، بلكه آنها را براى شريكان خودت، امامان از فرزندانت بنويس.
امامت و امامان (ع) | ۵
پيامبر اكرم عين آيات قرآن را بر مسلمانان و به ويژه بر حضرت على(ع) قرائت مىكرد. و به آن حضرت، كه خواندن و نوشتن را مىدانست اكيداً سفارش مىكرد آنها را ثبت و ضبط و نگهدارى كند. تا براى آيندهی مسلمانان باقى بماند. البته كسان ديگرى نيز بودند كه همهی آيات را مىنوشتند يا از بر مىكردند. گروهى هم بعض آيات را مىنوشتند يا حفظ مىكردند.
امامت و امامان (ع) | ۴
در ميان مفسران قرآن اختلاف است كه مراد از روز مهمى كه در آيه آمده و در آن روز دين اسلام به اكمال رسيده و به گونهاى تثبيت شده كه كافران از محو آن مأيوس گشتهاند چه روزى است؟ علامه طباطبائى پس از بحثهاى دقيق و مفصل و با استفاده از برخى احاديث بدين نتيجه رسيده كه مقصود، روز هيجدهم ذى حجه و در حجة الوداع پيامبر اكرم مىباشد.
امامت و امامان (ع) | ۳
احكام و قوانين شريعت را كه به وسيلهی وحى دريافت مىكرد در اختيار مردم قرار مىداد. عقايد صحيح را گسترش مىداد و با عقايد باطل و خرافات مبارزه مىنمود. مردم را به مكارم اخلاق دعوت مىكرد و از اخلاق زشت برحذر مىداشت. نسبت به همهی اين علوم و معارف، يا از طريق وحى يا از جنبههاى عقلانى از اطلاعات كامل و كافى برخوردار بود و به همين جهت مىتوانست اين مسئوليت بزرگ را به خوبى انجام دهد و پيروانش را به سوى صراط مستقيم انسانيت هدايت كند.
امامت و امامان (ع) | ۲
اماميه امام را انسان ممتازى مىدانند كه از جهت عقيده و ايمان، التزام به مكارم و فضائل اخلاقى، شناخت صحيح احكام و قوانين واقعى اسلام، تعبّد و عمل به وظايف دينى، سرآمد انسانهاى عصر خويش بوده و در رتبهی بعد از پيامبر مىباشد. همانند پيامبر از خطا، اشتباه، نسيان، ارتكاب خلاف و گناه مصونيت كامل داشته و معصوم است. چنين انسانى مىتواند جانشين پيامبر و پيشواى مردم باشد.
امامت و امامان (ع) |۱
مگر پيامبر اسلام قرآن و عترت را به عنوان دو منبع و مرجع معتبر علمى معرفى نكرده است؟ پس مسلمانها در همه زمانها وظيفه دارند در شناخت مصاديق عترت معصوم تلاش و كنجكاوى نمايند، آنان را بيابند و از گفتار، رفتار، و اخلاقشان استفاده كنند. به علاوه با توجه به اين كه تنها امام معصوم است كه از جانب خداى متعال براى زمامدارى امت اسلام تعيين و معرفى شده و خليفه راستين پيامبر است ...