اسلام و تعلیم و تربیت | ۵۰
به تجربه ثابت شده كه كودكانى كه قبل از بلوغ به نماز خواندن و روزه گرفتن مشغول شده و بدان عادت كردهاند بعد از بلوغ نيز غالباً به نماز و روزه ادامه مىدهند و نمازخوان و روزهگير مىشوند. برعكس، كودكانى كه قبل از بلوغ به نماز و روزه عادت نكردهاند، بعد از بلوغ نماز خواندن و روزه گرفتن برايشان دشوار است. به همين جهت بسيارى از آنها علاقهی چندانى به نماز و روزه پيدا نخواهند كرد. مگر اينكه بعد از بلوغ نيز مدتى تحت مراقبت اوليا و مربيان باشند تا به نماز و روزه عادت نمايند.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۴۹
به نظر ما تنها راه حل اين مشكل، ازدواج به موقع جوانان مىباشد، چنانكه اسلام نيز بدان تأكيد دارد. ليكن اين مطلب را كه ازدواج در سنين جوانى با ادامهی تحصيلات سازگار نيست قبول نداريم، چون ادامهی تحصيلات با ازدواج، ناسازگار نيست، بلكه پايبندى به يك سرى آداب و رسوم و توقعات بىجاست كه اين دو را غير قابل جمع نموده است. ازدواج و ادامهی تحصيلات قابل جمعاند امّا مشروط به اينكه خانوادهی دختر و پسر و خود آنها و مسئولان مربوط، اعم از مراكز فرهنگى و دانشگاهى در حل اين مشكل تفاهم و تعاون داشته باشند.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۴۸
علاوه بر اين، وظيفه دارند بهطور غير مستقيم از فرزند جوانشان مراقبت نمايند، اگر در معاشرتها احساس كردند كه به زنان و دختران نگاه لذت جويى مىكند، با زبان خوش و مشفقانه مفاسد و تبعات دنيوى و اخروى چشم چرانىهاى غير مشروع را برايش توضيح داده، و به او تفهيم كنند كه نگاه كردن به زنان و دختران جز حسرت و ناراحتى عصبى ثمرى ندارد. پس چشم چرانى نكن و عفت خود را حفظ نما، چون در آينده ازدواج مىكنى و از لذايذ مشروع جنسى برخوردار خواهى شد.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۴۷
مهمترين حادثهی زمان بلوغ، شكوفايى، اشتداد و رشد سريع غريزهی جنسى مىباشد. در اين زمان هورمونهاى مخصوص جنسى به وسيلهی غدد تناسلى، در خون ترشح مىشود و غريزهی جنسى به صورت يك كشش طبيعى بروز مىكند و او را به سويى جذب مىنمايد. ميل جنسى ابتدا درهم و برهم و نامشخص است. نوجوان احساس و تمايل تازهاى پيدا مىكند و به سويى كشيده مىشود و چيزى مىخواهد امّا هدف و خواستهاش خوب روشن نيست.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۴۶
در پاسخ مىگوييم: درست است كه وظايف زناشويى چنين اقتضايى را دارد و زن و شوهر بايد در منزل زيبا بگردند، ليكن لازمهی تميز بودن و لباس خوب پوشيدن و زيبا گشتن، آرايش كردن و بىبندوبار بودن و رفتار تحريك آميز داشتن نيست. زن و شوهر مىتوانند در منزل زيبا و شيك باشند و در عين حال، براى رعايت وظيفهی پدرى و مادرى و مقررات تربيتى از حركات جلف و تحريك آميز هم اجتناب نموده و اين حركات را به موقعى اختصاص دهند كه فرزندانشان شاهد آن نباشند.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۴۵
اسلام به انديشيدن كاملاً عنايت داشته و در موارد متعددى، مردم را به تفكر دعوت كرده است. گمان نمىكنم در هيچ يك از اديان آسمانى به مقدار اسلام نسبت به تفكر و تعقل توجّه شده باشد، به طورى كه مىتوان اسلام را به عنوان دين طرفدار تفكر و تعقل معرفى كرد.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۴۴
لازمهی عقل اين است كه اگر درست به كار گرفته شود واقعيات را خوب و صحيح درك مىكند، مفاسد و مصالح را تشخيص داده و راه سعادت و كمال را به انسان نشان مىدهد. تفكر و عاقبت انديشى و واقع نگرى، كار عقل است ليكن در صورتى كه به كار گرفته شود و در طريق صحيح قرار گيرد.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۴۳
يكى از بهترين راههايى كه اوليا و مربيان، در تعليم و تربيت مىتوانند از آن استفاده كنند، پرورش و تقويت نيروى عقل است، زيرا عقل در تعديل و كنترل تمايلات حيوانى و دعوت به كارهاى نيك و تقيد به مكارم اخلاق، نقش بزرگى را ايفا مىكند. عقل براى انسان بهترين راهنماست. مشكلات اخلاقى و اجتماعى انسانها غالباً معلول جهالت و ضعف نيروى عقلى آنهاست. اگر عقل نيرومند باشد، زمامِ كشورِ نفس را در اختيار گرفته و آن را بر طبق مصالح واقعى اداره مىكند و چنين فردى سعادتمند خواهد شد.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۴۲
در اثر همين فاصله است كه زبان يكديگر را به خوبى درك نمىكنند، كودك از مربى خود احساس جدايى كرده و به خيرخواهى و اعتماد كامل ندارد. لذا بسيارى از خواستههاى درونى و اسرار خود را از او پنهان مىدارد، در صورتى كه همان اسرار را با كمال صداقت در اختيار دوستان همسن خود قرار مىدهد و به راهنمايىهاى دوست خود بهتر گوش مىدهد و مىپذيرد.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۴۱
اين مرحله كه از زمان ولادت شروع شده و تا هفت سال ادامه مىيابد. كودك در اين مرحله، به ويژه در آغاز آن، موجودى است ظريف و ناتوان و وابسته كه در تأمين نيازهاى خود شديداً نيازمند مراقبت و پرستارى است. نياز به آرامش جسمانى و روانى و تغذيهی مناسب دارد تا در آن محيط مناسب، جسم و جانش پرورش يافته و استعدادهايش شكوفا گردد.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۴۰
به هر حال تفاوت ذاتى و فردى كودكان در برخى از صفات قابل انكار نيست؛ مثلاً بعضى از كودكان در برابر ناملايمات، حساسيت بيشترى دارند و زود عصبانى مىشوند. برعكس بعضى خون سرد و بىتفاوتاند، ليكن اين سخن بدان معنا نيست كه تربيت در اينها تأثير ندارد، بلكه مىگوييم: اين قبيل افراد، از جهت ساختار طبيعى براى عصبانى شدن، از بعضى افراد ديگر آمادگى بيشترى دارند.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۳۹
انسان موجودى مسئول، چون بندهی خداست و در برابر او مسئوليت دارد. تكاليفى برعهدهاش نهاده شده كه بايد انجام دهد. وظيفه دارد از بعضى كارها يعنى محرمات اجتناب نمايد. چون مسلمان است و اسلام وسيلهی عزت و شرف و سعادت دنيوى و اخروى او را فراهم كرده، در برابر آن مسئوليت دارد. موظف است در گسترش اسلام و دفاع از آن كوشش نمايد.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۳۸
گرچه هدف از سخن گفتن اظهار مقاصد است و همهی انسانها در اصل استعداد سخن گفتن مشترکاند، لیکن همهی انسانها در طرز سخن گفتن و فصاحت و بلاغت و زیبا سخن گفتن یکسان نیستند. بلکه دارای مراتب و درجات گوناگون میباشند: برخی آن قدر زیبا و فصیح و شیرین صحبت میکنند که شنوندگان را مجذوب بلکه محسور خویش میسازند. گاهی زیبایی سخن به حد اعجاز میرسد؛ چنانکه در قرآن چنین است.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۳۷
البته این برنامه به تدریج و در فرصتهای مناسب به اجرا گذارده میشود تا برای کودک خستهکننده نباشد. در سنین پایینتر کارهای سادهتر را بر عهدهاش میگذارند؛ مثلاً به یک کودک سه ساله میتوان گفت: با قاشق غذا بخور، جوراب و کفشت را بپوش یا بیرون بیاور، شلوارت را بپوش، نمکدان و قاشق و چنگال را از آشپزخانه بیاور، اسباببازیهایت را مرتب کن و در جای خودشان بگذار، آنها را تمیز کن و متکای خودت را بیاور.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۳۶
برخی از آنها ساده و بیخطر هستند ـ مانند سرماخوردگی، تب خفیف و زکام ـ که پزشکان میگویند: این بیماریها نیاز به پزشک و دارو ندارند و با چند روز استراحت و پرهیز بهبود مییابند. در این قبیل موارد پدر و مادر نباید با عجله و اضطراب کودک را نزد پزشک ببرند و از قرص و آمپول استفاده نمایند، چون دارو نُقل و نبات نیست. هر دارویی غالباً بیضرر نخواهد بود؛ مخصوصاً نسبت به بدن ظریف و طلیف کودک.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۳۵
چنانکه مردم بعضی کشورها مانند: پاکستان، هندوستان، بنگلادش، کشورهای آفریقایی، ژاپن و چین به کمخوری عادت کردهاند. خوب است کودک طوری عادت کند که قبل از گرسنگی و اشتهای کامل، غذا نخورد. وقتی هم به غذا خوردن مشغول شد، قبل از سیر شدن کامل که هنوز به چند لقمه غذا اشتها دارد دست از غذا خوردن بکشد.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۳۴
وقتى بزرگتر شد و قدرت حركت پيدا كرد با حرص به اين طرف و آن طرف مىرود و ميل دارد دست به هر چيزى بزند و همه را به هم بريزد، در اين عمل كنجكاوى و شناخت بيشتر اشيا مىباشد، در اين مورد هم در صورت امكان بايد به او آزادى داد تا تجربه كند و بر معلومات خود بيفزايد و عقل و هوش خود را پرورش داده و تكميل نمايد. البته اشياى خطرناك و شكستنىهاى ارزشمند را بايد از دسترس او خارج ساخت.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۳۳
مادر وقتى بچه را در دامن گذاشت و شير داد، او را نوازش مىكند و مىبوسد و در بستر مىگذارد و به كارهاى ديگر خود مشغول مىشود. البته سعى مىكند تا حد امكان در اطراف بچه باشد تا مادر را ببيند و صدايش را بشنود و چنان چه گريه را سر داد اگر از جهت گرسنگى و درد نيست، بگذاريد گريه كند، به تدريج آرام مىشود. كودك از هم اكنون بايد بداند كه او تنها نيست و ديگران نيز حق زندگى و آسايش دارند.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۳۲
در كارهايى كه براى كودك دشوار است او را راهنمايى كنيد امّا تبديل به عاملى براى حل كليهی مسائل او نگرديد. ديده شده بعضى از والدين به خاطر علاقهی شديد نسبت به فرزند خود بدون توجه به عواقب وخيم آن، كليهی كارهاى او را انجام مىدهند و به قول معروف اجازه نمىدهند كه دست به سياه و سفيد بزند.
اسلام و تعلیم و تربیت | ۳۱
كودك در مدت اين دو سال چيزهاى فراوانى را ياد مىگيرد؛ از قبيل: جويدن غذاى جامد، كنترل و تعادل گردن، سينه خيز حركت كردن، نشستن، ايستادن، راه رفتن، حرف زدن، لبخند زدن، هماهنگ كردن چشمها براى ديدن، شناسايى امور اطراف خود، شناختن مادر و پدر و ديگر نزديكان، توجه به صداها، شناخت رنگها، شناخت و توجه به اعضاى بدن خود، تشخيص آشنا از غريبه، شناخت و تميز مزهها، گرفتن اشيا، بازى كردن، قهر كردن و دهها چيز ديگر.